České dráhy vypsaly soutěž na pronájem moderních elektrických lokomotiv

19.04.2018 19:32

České dráhy v souladu se strategií obnovy vozidlového parku vypsaly soutěž na pronájem moderních elektrických lokomotiv.

České dráhy vypsaly soutěž na pronájem moderních elektrických lokomotiv
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Hlavním těžištěm jejich využití budou vnitrostátní spoje s rychlostí do 160 km/h, ale díky své univerzálnosti mohou být využívány i na mezistátní výkony. Jejich pronájem překlene období, než budou dodány nové lokomotivy přímo Českým drahám.

„České dráhy potřebují pořídit pro svůj další rozvoj až 60 nových moderních elektrických lokomotiv s maximální rychlostí až 200 km/h. Jejich zajištění si ovšem vyžádá delší období, ať již jde o přípravu soutěže nebo zajištění financování. Po přechodnou dobu proto využijeme pronájem moderních elektrických lokomotiv, který je dnes velmi rozšířený a nabízí operativní řešení provozních potřeb. Nám se osvědčuje už u lokomotiv Vectron na lince Praha – Hamburk a pozitivní zkušenosti s ním mají i další dopravci v celé Evropě,“ vysvětluje Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek.

České dráhy poptávají pronájem 15 moderních třísystémových (3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC, 15 kV 16,7 Hz AC) elektrických lokomotiv pro rychlost až 160 km/h. Určeny budou především pro provoz v České republice s expresy na tratích vybavených více systémy a s rychlostí do 160 km/h. Pro možnost operativního nasazení a případné náhrady jiných turnusových lokomotiv však bude požadován také přístup na železnice na Slovensku a v Rakousku. Dopravci by měly být předávány od podzimu 2019 a České dráhy počítají s jejich provozem do konce roku 2024. Poskytovatel lokomotiv zajistí také jejich potřebnou údržbu.

„Díky brzkému nasazení pronajatých lokomotiv nahradíme od prosince 2019 pomalejší řadu 362 na některých výkonech a můžeme zvýšit rychlost dalších vlaků. Tím se zhodnotí jak investice vložené do modernizace železničních koridorů a úprav elektrifikace našich tratí, tak do vlakových souprav pro moderní expresní spoje,“ doplnil Miroslav Kupec.       

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …