České dráhy využijí 3D tisk při údržbě vozidel

12.01.2022 20:29 | Tisková zpráva

Snížení nákladů a zkrácení dodací lhůty, to jsou dvě hlavní předosti zavedení 3D tisku v rámci Českých drah při údržbě železničních vozidel. Moderní technologie se zkouší v Praze a v Karlových Varech, v budoucnosti se rozšíří do dalších lokalit.

České dráhy využijí 3D tisk při údržbě vozidel
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„V úvodní fázi jsme vytipovali 55 různých dílů, které můžeme vyrábět sami prostřednictvím 3D tisku. 

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Jedná se o různé menší plastové díly, matice, objímky, panty, mřížky a podobně, které se často dodávají pouze jako součást většího a dražšího celku. Vyhodnotili jsme si, že v těchto případech se dodání náhradního dílu k opravě zkrátí až o 52 dní a roční úspora jen u vybraných 13 součástek představuje ročně zhruba 800 000 Kč,“ říká Jan Janoušek, ředitel projektové kanceláře, strategie a inovace.

České dráhy se zaměřily na 3D tisk hlavně u dílů s dlouhou dodací lhůtou, dílů dodávaných jen jako součást většího celku, kdy je nutné ale zbytečné vyměňovat velký a drahý celek a adekvátní opravu lze zajistit prostřednictvím malé součástky v „korunové“ ceně, anebo u dílů, které už nejsou na trhu k dispozici a bylo nutné nahrazovat je jinými díly.

Pro efektivní využití 3D tisku je projekt uchopen skupinově (zapojení dceřiných společností – ČD Cargo, DPOV) a v rámci společnosti byla vytvořena platforma pro odborníky, kteří se touto technologií zabývají, a centrální digitální sklad datových podkladů jednotlivých komponent určených pro vlastní výrobu. Všechny takové díly přitom musí být schváleny konstrukční kanceláří a dalšími specialisty a některé z nich podléhají i posudku, resp. schválení příslušnými akreditovanými osobami.

V další etapě využití 3D tisku v rámci Českých drah se plánuje investice do 3D tiskáren v 9 hlavních střediscích údržby, pořízení dalších SW licencí pro tvorbu 3D modelů, vyškolení příslušných odborníků a rozvoj dosavadní spolupráce s externími partnery z oboru 3D tisku, ať už v České republice (např. vysoké školy) nebo v zahraničí. Tam mají zkušenosti s 3D tiskem náhradních dílů například německé železnice DB nebo rakouské dráhy ÖBB.

Projekt zavádění 3D tisku je součástí Strategie 2030 Českých drah.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…