České literární centrum představuje koncepci

12.05.2017 9:40

České literární centrum (ČLC), které bylo založeno k 1. 1. 2017, přechází do aktivní fáze své existence a předkládá veřejnosti návrh své koncepce, kterou už schválila Rada ČLC.

České literární centrum představuje koncepci
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Návrh je nyní zveřejněn na stránkách ČLC (ZDEa předložen tak k připomínkování a podnětům odborné i zájmové veřejnosti do 15. 6. 2017. Podněty budou vyhodnoceny a stanou se základem pro konečné znění Koncepce Českého literární centra.

Diskuze o koncepci proběhne nejen na stránkách ČLC, nýbrž i živě bezprostředně po skončení letošního ročníku knižního veletrhu Svět knihy. V neděli 14. 5. od 17.00 v holešovickém Studiu ALTA (U Výstaviště 21, Praha 7 – naproti Výstavišti) bude tým ČLC představovat stávající návrh v debatě nazvané ZAČÍNÁME: Diskuze nad koncepcí Českého literárního centra. Obdobné diskuze pro veřejnost jsou plánovány i v dalších městech ČR. Příležitost k poslednímu připomínkování koncepce bude 15. června t. r. v rámci konference Státní podpora literatury na půdě Ministerstva kultury ČR.

Podle Ondřeje Buddeuse, jenž spolu s týmem ČLC koncepci připravil, by „z koncepce  mělo být zřejmé, kam České literární centrum situujeme na poli knižní kultury a literárního života, ale samozřejmě i směřování Centra v příštích letech. Koncepce by měla pojmenovat základní funkce i cíle Centra a jasně tak profilovat jeho přínos. Proto považujeme veřejnou debatu o jejím znění za klíčovou“.

České literární centrum (ČLC) bylo zřízeno Moravskou zemskou knihovnou v Brně z pověření Ministerstva kultury ČR. Má za cíl soustavnou a systematickou propagaci české literatury a knižní kultury, jeho úkolem je spojovat jednotlivé aktivity a instituce literární kultury, zviditelňovat českou literaturu a knižní kulturu v zahraničí i u nás, pomáhat rozvíjet a naplňovat její funkci nositele společně sdílených hodnot a témat v národním i mezinárodním kontextu. Funguje od ledna 2017. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…