České mírové hnutí: Na Václavském náměstí se uskutečnila demonstrace proti NATO

12.07.2018 9:20

Ve středu 11. července 2018 se na Václavském náměstí v Praze uskutečnilo shromáždění proti Severoatlantickému paktu NATO. Demonstraci zorganizovalo České mírové hnutí za podpory občanské iniciativy Ne základnám a dalších mírových a protiválečných organizací.

České mírové hnutí: Na Václavském náměstí se uskutečnila demonstrace proti NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Protest se konal v rámci mezinárodní kampaně „ANO MÍRU! NE NATO!,“ kterou iniciovala Světová rada míru a byl mimo jiné namířen proti summitu NATO, který se koná v belgické metropoli Bruselu.

Předseda Českého mírového hnutí Milan Krajča na demonstraci odmítl snahu NATO o navyšování vojenských rozpočtů, zapojení Armády České republiky do zahraničních vojenských aktivit tohoto paktu i jakoukoliv přítomnost cizích vojsk na území naší země. „Požadujeme změnu zahraniční politiky naší země tak, aby byla založena na nezávislosti, respektování mezinárodního práva a suverenity států, míru a mezinárodní spolupráci, proto je naším klíčovým požadavkem vystoupení České republiky z agresivního vojenského paktu NATO,“  konstatoval na shromáždění Krajča.

Mluvčí občanské iniciativy Ne základnám Eva Novotná na protestu zdůraznila, že: „Severoatlantická aliance jen stěží představuje záruku míru a kolektivní bezpečnosti.“ 1. místopředseda Ústředního výboru KSČM Petr Šimůnek pak ve svém vystoupení vyzdvihl dlouhodobý a zásadový postoj komunistů proti členství České republiky v NATO. Mezi dalšími řečníky na shromáždění promluvili také představitelé Asociace Vojáci proti válce, Komunistického svazu mládeže nebo Levicových klubů žen.

Na závěr demonstrace bylo jejími účastníky přijato prohlášení, ve kterém se mimo jiné konstatuje: „Od svého založení před takřka 70 lety je NATO útočnou agresivní vojenskou organizací. Dnes je víc než zřejmé, že je NATO válečnickou aliancí sloužící k prosazování zájmů imperialismu Spojených států amerických a Evropské unie. NATO a armády jeho členských států nesou plnou zodpovědnost za dlouhou řadu vojenských agresí a intervencí, za rozvrácení celých států, velké množství civilních obětí, zničenou infrastrukturu, vyhnání milionů uprchlíků z domovů a nekončící humanitární krize. Jsme plně solidární s oběťmi tohoto barbarství, jehož je pakt NATO, za opakovaného porušování mezinárodního práva, suverenity států a práva na mír, strůjcem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…