České školy zazářily v prestižní evropské soutěži o vzdělávacích projektech

08.03.2018 22:50

Bezpečně používat digitální technologie v běžném životě a programovat nebo vytvářet fiktivní evropský národní park. To vše se naučili žáci dvou českých škol během spolupráce s evropskými spolužáky na projektech eTwinning, které mezinárodní porota vyhodnotila jako nejlepší ve své kategorii.

České školy zazářily v prestižní evropské soutěži o vzdělávacích projektech
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Do letošního ročníku soutěže o Evropské ceny eTwinning  se přitom přihlásilo na 700 evropských vzdělávacích projektů. Porotci vybrali vítěze ve 3 věkových kategoriích a udělili také 8 speciálních cen.

Hned dvě české školy jsou mezi vítězi letošního ročníku Evropských cen eTwinning

V kategorii 12-15 let zvítězil projekt „ICT World 2017”, kterého se zúčastnili žáci ZŠ Komenského Trutnov. Kromě nich se na realizaci projektu podílely také školy z Německa, Francie, Lotyšska, Španělska a Finska. Jeho záměrem bylo podpořit žáky v samostatné a tvůrčí práci v mezinárodním kontextu. Žáci se díky projektu naučili mimo jiné programovat, kódovat a vytvářet animace s pomocí programů Scratch a Geogebra.

Vítězný projekt v kategorii 16-19 let „National parks - international treasure“ realizovali učitelé a žáci Gymnázia Kroměříž ve spolupráci se školami v Polsku, Slovensku, Albánii a Španělsku. Jeho tématem byly národní parky a ochrana přírody. Žáci nejprve studovali národní parky z různých úhlů pohledu a pak se pokusili vytvořit svůj imaginární „Treasure National Park” s jeho faunou, flórou a dalšími aspekty. Díky projektu se žáci naučili shromažďovat a organizovat odborné informace a prezentovat je například prostřednictvím rádiových reklam, infografik a e-knih.

eTwinning je největší evropská komunita škol, učitelů a žáků v Evropě, podporující mezinárodní spolupráci online, s využitím digitálních technologií. Do aktivity eTwinning je v současné době zapojeno na 570 000 evropských učitelů, z toho téměř 10 000 z České republiky.  V každém školním roce pracují učitelé zhruba na 1000 projektech. Aktivitu v České republice administruje Národní podpůrné středisko pro eTwinning,  které je součástí DZS. Více informací o této platformě naleznete na www.etwinning.net / www.etwinning.cz

Podrobné výsledky hodnocení Evropských cen eTwinning 2018 najdete ZDE.

Dům zahraniční spolupráce (DZS) je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jeho stěžejní činností je zprostředkovávání programů zaměřených na oblast mezinárodního vzdělávání a propagace českého školství v zahraničí. Více informací o aktivitách DZS je k dispozici na www.dzs.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…