Českomoravská komoditní burza Kladno: Pololetní bilance energetického trhu

07.07.2020 10:30

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo v letošním prvním pololetí uzavřeno 5174 kontraktů na dodávku 5,763 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu v hodnotě 4,103 miliardy korun. Ve srovnání s loňským 1. pololetím to znamená nárůst objemu obchodů v megawatthodinách o více než 5 procent. O zvýšené chuti odběratelů nakupovat svědčí také dvacetiprocentní nárůst počtu kontraktů.

Českomoravská komoditní burza Kladno: Pololetní bilance energetického trhu
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

„Zatímco v loňském roce bylo obchodně nejsilnější 2. čtvrtletí, letos byl z pohledu kontraktace rekordní březen s 2,2 terawatthodin zobchodovaných energií. Za propadem cen energií a zvýšenou chutí k nákupům stojí řada faktorů – od teplé zimy přes cenovou válku těžařů ropy až po útlum ekonomiky v důsledku šíření koronaviru. Podstatné ale je, že odběratelé na ČMKB cenový pokles zachytili a ve velmi krátkém čase zareagovali. Je zřejmé, že nejen firmy, ale i veřejný sektor už velmi dobře využívají výhod a mechanismů burzovního trhu. Je podstatné, že se zde obchoduje elektronicky, což je zejména za mimořádných opatření velmi výhodné, nakoupit lze do týdne od zadání poptávky do systému. S nákupem pomáhají makléřské společnosti burzy, tím je vyloučena chybovost a vše se urychluje,“ uvedl ředitel obchodního úseku ČMKB Tomáš Vlček.

 

 

1. pololetí 2020

1. pololetí 2019

Změna

Počet kontraktů

5 174

4 287

+ 20,7 %

Objem obchodování (MWh)

5 762 871

5 481 760

+ 5,1 %

Finanční objem (CZK)

4 102 714 636

4 959 363 333

- 17,3 %

Zlevnění je patrné ze srovnání cenových průměrů silové elektřiny a zemního plynu na ČMKB v letošním a loňském prvním pololetí. Průměrná cena silové elektřiny za letošních šest měsíců klesla proti loňsku o 9,8 procenta na 1246 CZK/MWh. Cena zemního plynu se proti 1. pololetí 2019 propadla dokonce o 24,4 procenta na průměrných 410 CZK/MWh.

O aktuálních cenových trendech v závěru pololetí vypovídá srovnání uzavíracích cen obou komodit. Roční kontrakty elektřiny ve vysokém napětí zakončily červnové obchodování na úrovni 1302 CZK/MWh, což je 2,8 procenta pod úrovní loňského pololetí, plyn ve velkoodběru uzavíral na 378 CZK/MWh, což je proti závěru loňského pololetí pokles o 28,4 procenta.

Za deset let fungování trhu s dodávkami elektřiny a plynu na ČMKB zde bylo uzavřeno 64 tisíc kontraktů na dodávku 56 milionů megawatthodin v hodnotě 44 miliardy korun. To představuje drtivou většinu dodávek energií nakoupených konečnými zákazníky na organizovaných komoditních trzích v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…