Český maloobchod roste, nejvíce se daří e-shopům

10.05.2017 16:23

Hospodářská konjuktura v roce 2016 a s ní spojený růst mezd se pozitivně projevily i v oblasti českého retailu. Maloobchodní obrat oproti roku 2015 celkově vzrostl o 5,6 %. Vyplývá to ze sektorové analýzy úvěrové pojišťovny Euler Hermes, která je součástí skupiny Allianz.

Český maloobchod roste, nejvíce se daří e-shopům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejvíce se dařilo internetovým obchodům, které zaznamenaly růst o 20 %. Pozitivní vývoj se odehrál také v segmentu pohonných hmot (6,8 %) a nepotravinářského zboží (4,6%). Naopak prodej potravin vzrostl oproti roku 2015 pouze o 0,1% . Světový lídr v pojištění pohledávek pravidelně vyhodnocuje rizika v rámci různých sektorů po celém světě.  

„Růst mezd se vždy projeví prakticky okamžitě v oblasti rychloobrátkového zboží, proto se dalo očekávat, že loňský vývoj české ekonomiky povede hlavně k povzbuzení retailu. Že lídrem tohoto sektoru je v současnosti internetový obchod, to už s tím však příliš nesouvisí. Vyplývá to spíše z aktuálního trendu, kdy se prodej z kamenných obchodů hromadně přesouvá na Internet. V roce 2017 očekáváme pokračování pozitivního vývoje. Případné výkyvy, respektive horší výsledky jednotlivých segmentů se vzhledem k strukturální různorodosti sektoru vyrovnají,“ říká Luděk Obadal, Country Manager společnosti Euler Hermes v České republice.

Český retail v posledním období významně ovlivňuje stát a nová legislativní opatření. Firmy se musí vyrovnat zejména s dopady Zákona o elektronické evidenci tržeb, novely Zákona a významné tržní síle a Zákona o omezení prodejní doby o některých státních svátcích. Obecně jde zejména o oblast ochrany spotřebitele, posílení vymahatelnosti práva nebo boj proti nekalým obchodním praktikám.

„Aktuální riziko sektoru hodnotíme jako průměrné. Sektor retail má v tomto ohledu totiž prakticky jediný parametr a tím je úroveň koupěschopné poptávky obyvatelstva. V podstatě lze říci, že ve svých jednotlivých segmentech kopíruje rizika těch sektorů, jejichž výrobky se prodávají maloobchodním způsobem,“ doplňuje Luděk Obadal.

Sektor retailu představuje cca 13% podíl z celkového počtu klientů v portfoliu Euler Hermes Česká republika. Je to bezkonkurenčně nejrůznorodější sektor, a to jak z hlediska typu zastoupených firem, tak z hlediska jejich činnosti. V portfoliu je řada společností, které jsou součástí velkých nadnárodních skupin poskytujících svým dceřiným společnostem zásadní finanční i obchodní podporu.

„Je vhodné též připomenout, že více než tři čtvrtiny výdajů českých domácností je v současné době realizováno v obchodních řetězcích, přičemž diskontní prodeje dlouhodobě rostou na úkor prodejů v malých tradičních obchodech. Více než polovina všech nákupů je realizována v rámci rozličných slevových akcí,“ vysvětluje Luděk Obadal.

O společnosti Euler Hermes

Euler Hermes je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Společnost je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik krátkodobých dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí již 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…