Český rozhlas České Budějovice pořádá Den otevřených dveří

24.04.2019 19:30

Nahlédnout do tajů práce s mikrofonem a digitálního zpracování zvukových nahrávek a setkat se s oblíbenými moderátory a redaktory mohou posluchači Českého rozhlasu České Budějovice. Jeho dveře se veřejnosti otevřou v sobotu 27. dubna.

Český rozhlas České Budějovice pořádá Den otevřených dveří
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Pro návštěvníky jsou od 9 do 16 hodin přichystány prohlídky vysílacích studií, rozhlasového archivu a ukázky přípravy regionálního zpravodajství nebo příklady práce se zvukovým záznamem. Připraveni zodpovědět veškeré otázky budou také autoři pořadů, moderátoři a redaktoři, jejichž hlasy se denně ozývají z vysílání na jihočeské frekvenci 106,4 FM.

„Vysílání českobudějovického studia Českého rozhlasu zní jihočeským rozhlasovým éterem téměř 74 let. Za tuto dlouhou dobu si získalo srdce desítek tisíc posluchačů a s jeho programem vyrostlo několik generací. A zatímco čistě regionální rádia pomalu mizí, Český rozhlas České Budějovice zůstává tradičním, respektovaným a důležitým jihočeským médiem,“ upozorňuje ředitel stanice Zdeněk Duspiva.

Prohlídková trasa budějovickým rozhlasem zahrnuje moderní vysílací studio, dále se návštěvníci seznámí s přípravou rozhlasového zpravodajství a objeví možnosti, které jim přinášejí webové stránky a internetový audioarchiv. Při návštěvě unikátní regionální rozhlasové fonotéky pak uslyší ukázky záznamů, které se uchovávají již od vzniku jihočeského studia v roce 1945.

Jak zdůrazňuje vedoucí programu Martin Schuster, rozhlasáci posílají práci takzvaně do vzduchu, takže je vždycky příjemné setkat se s těmi, kteří ji z toho vzduchu chytají. A snad i rádi. „Jednak je člověk vidí coby konkrétní osoby, které mají tváře, hlasy i nějaká ta přání a postřehy, a jednak si každý z nás potvrdí, že to společné rozhlasové činění má smysl,“ dodává.

Připraven je samozřejmě pestrý doprovodný program v rozhlasových studiích. Po celý den budou hrát oblíbené jihočeské kapely a připraveno je i setkání se zajímavými hosty.

Ve studiovém sále vystoupí od 10 hodin dechová hudba Doubravanka z Jámy, ve 12 hodin uslyšíte českobudějovickou skupinu Chansonet a ve 14 hodin začne koncert Rozhlasového swingového orchestru a jeho sólistů.

V činoherním studiu se seznámíte s přípravou natáčení jihočeských zvonů. Redaktor Jan Kopřiva s mistrem zvuku Markem Svobodou navštívili už stovky zvonic a kostelů a zaznamenali tisíce hlasů zvonů. Dále si redaktor Filip Černý popovídá se spisovatelem a literárním rekordmanem Janem Bauerem, který drží rekord v počtu vydaných knih. Napsal jich téměř dvě stovky. Také s Petrem Kronikou a jihočeskými kronikáři zalistujeme v jejich kronikách. Promluví například o tom, jak se k psaní obecní kroniky dostali a jakým způsobem je píší. A jistě nás nechají i nahlédnout do zápisů pro budoucí generace.

„Vzhledem k tomu, že meteorologové zatím hlásí na sobotu déšť, nemusí být od věci, schovat se pod rozhlasovou střechu. Nuda určitě nehrozí,“ shrnuje s nadhledem Martin Schuster.

Nezapomeňte v sobotu 27. dubna na Den otevřených dveří v Českém rozhlase České Budějovice mezi 9. a 16. hodinou. Rozhlasáci se těší na viděnou.

Doprovodný program:

Studiový sál
10.00 – 11.30 Doubravanka
12.00 – 13.30 Chansonet
14.00 – 15.30 Rozhlasový swingový orchestr

Činoherní studio
09.30 Beseda o natáčení hlasů jihočeských zvonů s Janem Kopřivou
11.30 Povídání Filipa Černého se spisovatelem a literárním rekordmanem Janem Bauerem
13.30 Listování v kronikách s Petrem Kronikou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…