Český rozhlas: Galerie Vinohradská 12 představuje fotografie a obrazy Zuzany Šípové

07.10.2021 8:24 | Tisková zpráva

Galerie Vinohradská 12 Českého rozhlasu nabídne od 7. října do 25. listopadu výstavu hyperrealistické tvorby Zuzany Šípové s názvem Identita IV. Ta vychází z předchozích témat autorky, která na svých obrazech ztvárňuje jak osobní věci svých předků, tak i obrazy dalších předmětů svých nejbližších příbuzných nalezených na půdě.

Český rozhlas: Galerie Vinohradská 12 představuje fotografie a obrazy Zuzany Šípové
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Dlouhodobý projekt autorky Zuzany Šípové s názvem Identita začal zpracováním osobních předmětů jejího dědečka, který byl za II. světové války v totálním nasazení.

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí
V návaznosti na tento cyklus vznikla další řada několika obrazů, které zachycují život dědečkovy rodiny. Galerie Vinohradská 12 Českého rozhlasu aktuálně vystavuje již čtvrtou část tohoto cyklu.

Zuzana Šípová tyto věci nejen svým osobitým způsobem hyperrealisticky maluje, ale hledá a přemýšlí nad jejich původními významy a rolemi, kterou hrály v životě původních majitelů. Svým uměním je transformuje do nové podoby, obohacuje je o svou lidskou a uměleckou interpretaci a dává jim nový smysl a význam do budoucnosti. Setkání s jejími obrazy, na kterých se jakoby vznáší mnohonásobně zvětšené předměty, je tak nejen nevšedním uměleckým zážitkem, ale také důvodem k zamyšlení se nad odkazem a osudy našich předků, které ovlivňují i naše současné životy. „První část souboru Identita vznikl v roce 2017 jako diplomová práce. Tehdy byla výstava Identita soustředěná na období 2. světové války a totálního nasazení mého dědečka v Německu. Zaměřila jsem se na osobní předměty denní potřeby, které měl dědeček u sebe. Během dalších let se přirozeným hledáním koncept rozšířil do projektu rodinných kořenů," uvedla Zuzana Šípová.

Výstavu obrazů doplňují i dobové fotografie, na kterých je zachycena autorčina maminka a další příbuzní, ale také některé namalované předměty. Autorem dobých fotografií je malířčin dědeček.

Výstava tak dostává další rozměr, kdy se návštěvník setkává s pohledem a vnímáním světa očima člověka z minulosti, který je nejen uchován, ale také s nevšedním uměleckým talentem dále rozvíjen a interpretován jeho vnučkou.

Zuzana Šípová vystudovala Střední uměleckou školu grafickou v Jihlavě, studovala na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a v roce 2017 úspěšně absolvovala Akademii výtvarných umění jako studentka profesorů Zdeňka Berana a Michaela Rittsteina. Patří mezi přední české malíře věnující se hyperrealismu. Tento malířský směr však často překračuje a do svých zdánlivě realistických obrazů vkládá své emoce a specifický umělecký výraz. 

Výstava potrvá v Galerii Vinohradská 12 od 7. října do 25. listopadu a je možné ji navštívit každé pondělí od 12:00 do 18:00 a každý čtvrtek od 12:00 do 14:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …