Český rozhlas: Klidné i šokující Velikonoce s Leonardem Bernsteinem

28.03.2013 16:52

Český rozhlas Vltava pojal svůj velikonoční program odvážně. Jeho vrcholem bude pondělní záznam Bernsteinovy scénické Mše z loňského festivalu BBC Proms, díla, které vyvolalo pobouření scénou kněze tančícího na oltáři a účast na jednom z prvních uvedení pro jistotu odmítl i tehdejší americký prezident Nixon. Chybět však nebude ani každoroční program na přání nebo četba na pokračování z románu oceněného Pulitzerovou cenou.

Český rozhlas: Klidné i šokující Velikonoce s Leonardem Bernsteinem
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Velikonoční vysílání zahájí stanice Vltava na Velký pátek první částí osmidílné četby na pokračování ze strhující novely oceněné v roce 1928 Pulitzerovou cenou Most svatého Ludvíka Krále od Thorntona Wildera.

Nedělní Hod Boží připomene temné období 50. let minulého století dosud nepublikovanou povídkou Jiřího Veselého O Josífkovi, zachycující studentský život Josefa Toufara, pozdějšího čihošťského kněze a jednu z prvních obětí komunistického režimu u nás. Večerní schůzky s literaturou zachytí prostřednictvím korespondence Vladimíra Holana a Stanislava Zedníčka nejen jejich intenzivní přátelství, ale také období rozsudků smrti, pronásledování a cenzury umlčující řadu umělců.

Sváteční vysílání vyvrcholí pondělním programem, jehož ranní část si již tradičně vybrali sami posluchači. Od deváté hodiny tak Vltava nabídne dramatizaci díla Karla Čapka, Jak se dělá divadlo, zazní zpěv Magdaleny Kožené nebo šansony v podání Rudolfa Pelara.

Večer se ponese v duchu kontroverzí díla Leonarda Bernsteina. Jeho legendární scénická Mše měla premiéru v roce 1971 a vzbudila při premiéře u příležitosti otevření Kennedyho centra velké emoce, přesněji řečeno - šokovala.

Dílo vytvořil Bernstein na objednávku Jacqueline Kennedyové. Poté, co do Bílého domu přišlo varování, že by se v latinském textu mohly skrývat kritické narážky na americkou zahraniční politiku, odřekl svou účast na ceremoniálu tehdejší prezident Spojených států Richard Nixon. Dílo, které je charakterizováno jako něco mezi obřadem, koncertem a divadlem si však postupem času získalo kredit a dnes je vnímáno jako součást toho nejlepšího, co ve 20. století v klasické hudbě vzniklo. Český rozhlas Vltava uvede záznam Bernsteinovy Mše z festivalu BBC Proms 2012 v pondělí 1. dubna 2013.
Více informací o svátečním programu stanice Vltava naleznete na vltava.rozhlas.cz. 

VELIKONOČNÍ PROGRAM

pátek 29. 3. 2013

18.30 Thornton Wilder: Most svatého Ludvíka krále 1/8  (Četba na pokračování)
Strhující román oceněný Pulitzerovou cenou nás zavede do Peru 18. století a vypráví příběhy lidí, jejichž životy  ovlivnila ojedinělá katastrofa - přetržení visutého mostu,  „který Inkové upletli z vrbového proutí“..

20.00  Hvězdy nad šternberským kopcem (Páteční večer)
Po stopách německé historie Šternberka i jeho české současnosti.

sobota 30. 3. 2013

10.15   ...pacholkovi pár vajec a děvečce lupanec (Víkendová příloha)
O velikonočních jídlech s etnografkou Hanou Dvořákovou a s autorem vlastivědných kuchařek Václavem Malovickým.

14.00  Bohumil Adámek: Salomena (Rozhlasové jeviště)
Veršovaná tragédie rozehrává drama lásky a msty na dvoře císaře Ferdinanda Habsburského. V hlavních rolích Daniela Kolářová, Josef Somr, Viktor Preiss.

neděle 31. 3. 2013

11.30  Jiří Veselý: O Josífkovi (Povídka)
Povídka o společném studentském životě s Josefem Toufarem, pozdějším číhošťským knězem, jedné z prvních obětí komunistického totalitního režimu.  

14.15  Velikonoční koncert ze solného dolu
Velikonoční hudba středověku. Záznam koncertu z kaple sv. Kingy ze solného dolu Wieliczce.

20.00  Směju se a sténám (Schůzky s literaturou)
Vzájemná korespondence Vladimíra Holana a Stanislava Zedníčka dokládá jedno z nejvřelejších přátelství v české literatuře. Stovky dopisů a pohlednic vypráví o intenzivním blíženectví, o zmaru 50. let minulého století, ale i naději.

pondělí 1. 4. 2013

10.00  Jan Čep: Z Malých řečí svátečních (Psáno kurzívou)
Velikonoční kapitola z cyklu promluv, které autor připravoval pro vysílání Svobodné Evropy, hovoří o smyslu tohoto nejvýznamnějšího křesťanského svátku.

15.00  Ikona psaná krví
Nové pohledy na záhady Turínského plátna přibližuje profesor Jan Royt, Mons. František Radkovský, biskup plzeňský a historik umění doktor Peter Kováč.

20.00  Leonard Bernstein: Mše (Koncertní sezona EBU)
Záznam z festivalu BBC Proms v Londýně z 6. srpna 2012. Skladba, která vyvolala pobouření scénou kněze tančícího na oltáři, považovaná za něco mezi obřadem, koncertem a divadlem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…