Český rozhlas: Ministr kultury udělil Ondreji Lenárdovi cenu Artis Bohemiae Amicis

05.06.2018 14:50

Ministr kultury Ilja Šmíd ocenil končícího šéfdirigenta SOČRu za přínos k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i zahraničí udělením ceny Artis Bohemiae Amicis.

Český rozhlas: Ministr kultury udělil Ondreji Lenárdovi cenu Artis Bohemiae Amicis
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V pondělí 4. června hrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu naposledy pod taktovkou Ondreje Lenárda coby svého šéfdirigenta. Sedm pozoruhodných sezon završili hudebníci provedením Verdiho Requiem. Sólové party přednesli Celine Byrne, Jana Hrochová, Georgij Vasiljev a Štefan Kocán, vystoupil Pražský filharmonický sbor pod vedením svého hlavního sbormistra Lukáše Vasilka.

S posledními tóny Requiem koncertní večer nekončil. Za velkého aplausu a za přítomnosti vzácných hostů ve vyprodané Dvořákově síni poděkoval panu šéfdirigentovi generální ředitel ČRo René Zavoral. Uvedl, že během sedmi koncertních sezon umělec posunul SOČR mezi orchestry evropské úrovně, a předal mu stříbrnou gramofonovou desku s taktovkou z palisandrového dřeva jako upomínku na léta strávená s rozhlasovými symfoniky. Zároveň dodal, že „dveře Českého rozhlasu, dveře zkušeben i koncertních sálů SOČRu jsou pro Ondreje Lenárda vždy otevřené.“ Ministr kultury Ilja Šmíd následně zavzpomínal na společná pracovní léta, která jako dramaturg prožil na půdě SOČRu za uměleckého vedení Ondreje Lenárda. Vyzdvihl přínos pana dirigenta české kultuře a předal mu medaili a diplom. Ondrej Lenárd se tak zařadil mezi další významné laureáty ceny Přátelům českého umění; jsou mezi nimi např. Jiří Bělohlávek, Jiří Menzel nebo Ennio Morricone.

Ondreje Lenárda ještě se SOČRem čeká na přelomu června a července třítýdenní turné po Japonsku, kde odehrají celkem třináct koncertů. V sezoně 2018/2019 se pak setkají na dvou abonentních koncertech – říjnovém s podtitulem Vivat Republica! a díly českých a slovenských autorů a dále pak na dubnovém, kdy zazní Dvořákova Stabat mater.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…