Český rozhlas: Otevřené hlavy na Radio Wave

07.04.2018 22:56

Radio Wave uvádí novou sérii rozhovorů s předními světovými intelektuály

Český rozhlas: Otevřené hlavy na Radio Wave
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zajímá vás, co si zakladatel cyberpunku Bruce Sterling myslí o bitcoinu? Proč nás oxfordský filozof Nick Bostrom varuje před umělou inteligencí? A proč podle publicisty Roda Drehera může Václav Benda inspirovat americké křesťany? Odpovědi najdete v druhé sérii unikátního projektu Radia Wave Otevřené hlavy.

Desetidílnou sérii bude Radio Wave vysílat od 5. dubna každý čtvrtek po 15. hodině. Její autor Ondřej Trhoň v rozhovorech s předními světovými akademiky a intelektuály rozebírá budoucnost světové politiky, současný urbanismus, vliv technologií na společnost nebo západní fascinaci kulturou postsovětské Evropy.

„Minulá série nám jasně ukázala, že o hlas zahraničních intelektuálů a intelektuálek je zájem, a bylo jasné, že v Otevřených hlavách musíme pokračovat. Lidé odjinud mohou do českého prostoru přinést nové úhly pohledu na problémy, které řešíme i u nás – třeba když politolog Mark Lilla mluví o nedostatcích liberalismu nebo když s Espenem Aarsethem řešíme roli počítačových her v popkultuře,“ vysvětluje Ondřej Trhoň důvody pokračování Otevřených hlav.

Zatímco v první sérii v rozhovorech rezonovaly otázky po povaze současného městského a pracovního života či globálních kulturních trendů, letos Ondřej Trhoň s hosty debatoval i o pronikání nových technologií do všech společenských oblastí.

Jako první Radio Wave uvede rozhovor s jedním z nejznámějších amerických konzervativních komentátorů Rodem Dreherem. Editor uznávaného sloupkařského blogu American Conservative a filozof náboženství v rozsáhlém interview mluví nejen o postavení křesťanů v západní společnosti, ale taky o historických kořenech krize západního pojetí svobodné společnosti.

„Vyměnili jsme okouzlení ze světa, víru v jeho niterný význam, za moc nad ním, moc realizovat sami sebe a naše vlastní touhy. (...) Liberalismu se nedaří, protože uspěl v osvobození jednotlivce až tak dobře, že ho odtrhl od historie, od jakékoliv povinnosti,“ říká pro Radio Wave Rod Dreher. V rozhovoru se také zmínil o své konverzi k pravoslaví, nenápadném půvabu života na americkém maloměstě nebo došlo i na Dreherovu inspiraci myšlenkami českého křesťanského disidenta Václava Bendy.

Mezi zpovídanými osobnostmi v druhé sérii Otevřených hlav budou:
Rod Dreher, spisovatel a publicista
Keller Easterling, architektka a urbanistka
Bruce Sterling, spisovatel, publicista, zakladatel cyberpunku
Nick Bostrom, filozof a futurolog
Jodi Dean, politoložka a politická filozofka
Mark Lilla, politolog a filozof
Espen Aarseth, teoretik počítačových her a elektronické kultury
Virginia Eubanks, politoložka

Desetidílnou sérii rozhovorů poslouchejte každý čtvrtek po 15. hodině živě na Radiu Wave nebo taky jako podcast ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…