Český rozhlas Plus představuje svou vědeckou roadshow

06.09.2016 7:32

Během září nabídne Český rozhlas Plus ve čtyřech krajských městech program plný vědeckých experimentů a nejnovějších vynálezů. Cílem je poučit a zároveň pobavit. Mladá stanice, která věnuje v českém éteru bezkonkurenčně největší prostor vědě a technice, chce přitáhnout nové posluchače v místech, kde od konce loňského roku vysílá v pásmu VKV.

Český rozhlas Plus představuje svou vědeckou roadshow
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Nápad vznikl jako součást spolupráce stanice Plus s vědeckými institucemi na celoevropském projektu Noc vědců. Ta se letos uskuteční 30. 9. na desítkách míst po celé republice a pokusí se překonat loňský rekord, kdy ji navštívilo přes 42 tisíc návštěvníků všech věkových skupin.

Český rozhlas Plus ve spolupráci s místními science centry nabídne návštěvníkům den plný vědeckých pokusů, soutěží a technologických novinek. Hned na prvním výjezdu v Plzni bude k vidění například robot Karel, kterého postavili studenti týmu R.U.R. z pražského gymnázia PORG. Jedná se o vůbec první český tým, který se zúčastnil prestižní mezinárodní soutěže FIRST Robotics. Karel v Minneapolis v americkém státě Minnesota zapůsobil na diváky
i odbornou porotu a vysloužil si cenu pro nejlepšího nováčka soutěže.

V Plzni se budou moci návštěvníci nechat zdarma vyšetřit na toxoplasmu, kterou je podle aktuálních statistik u nás nakažena asi třetina obyvatel. Na místě bude také profesor Jaroslav Flegr, který odhalil hypotézu, že prvok toxoplasma nebezpečně ovlivňuje lidské chování. Dalším uznávaným vědcem na akci bude chemik a popularizátor vědy Pavel Jungwirth.

Fyzikální a chemické zákonitosti budou na místě demonstrovány řadou experimentů. K vidění bude například ohňostroj pod vodou, lezoucí faraónův had, házení plamenem či zatlučení hřebíku banánem. Návštěvníci se mohou poměřit ve svých znalostech, pro ty nejlepší je nachystána roční vstupenka do science center v ČR a digitální DAB rádio.

Chybět nebude ani půlhodinový živý přenos Magazínu Leonardo. Každý, kdo se chce zúčastnit živého vysílání, by měl být na místě ve 14.30. Kromě Magazínu se budou během roadshow natáčet i další pořady, mimo jiné Natura či Leonardo Plus.

Přední čeští vědci, moderátoři, redaktoři, věda a pokusy, ze kterých vám budou stát vlasy na hlavě! To všechno slibuje Vědecká roadshow Plus.

Startujeme už ve čtvrtek 8. 9. 2016 v Plzni.  Buďte u všeho s námi! Sledujte nás na Facebooku nebo webu.

Přehled míst, kam se chystá Vědecká roadshow Plus:

8. září 2016 – Plzeň, U Branky

15. září 2016 – Liberec, před radnicí

22. září 2016 – Brno, Moravské náměstí

29. září 2016 – Olomouc, Horní náměstí

Veškeré informace o stanici a jejím programu naleznete na plus.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…