Český rozhlas: Startuje 39. ročník Prix Bohemia Radio

23.02.2023 11:48 | Tisková zpráva

Nadcházející ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jehož vyhlašovatelem je Český rozhlas, se otevírá pro přihlášky autorů původní rozhlasové a podcastové tvorby.

Český rozhlas: Startuje 39. ročník Prix Bohemia Radio
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Autoři a autorky mohou přihlašovat svoje díla v kategoriích Drama, Dokument, Reportáž a Podcast do 14. dubna 2023. Čtyřdenní soutěžní přehlídka se uskuteční 16. – 19. října 2023 v Olomouci. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

„Český rozhlas v letošním roce, kdy slaví 100 let od svého vzniku, opět pořádá mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Již 39. ročník tradiční soutěžní přehlídky toho nejlepšího z rozhlasové tvorby se uskuteční na podzim v krásném univerzitním městě Olomouci. Letos jsme se rozhodli opět oslovit studenty zdejší Univerzity Palackého a zapojit je do samotného hodnocení rozhlasových děl a podcastů. Vedle vyhlášení vítězů hlavní soutěže tedy udělíme i Cenu studentů,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

Do kategorie Drama lze přihlásit původní rozhlasové drama, adaptace nebo dramatizace a do kategorie Dokument rozhlasové dokumenty. V obou kategoriích budou do soutěže zařazena pouze díla, která vznikla v Česku, a zároveň musí být uveřejněna českým vysílatelem či distributorem v maximální délce do 60 minut v období od 1. ledna do 31. prosince 2022.

Kategorie Reportáž je otevřena zpravodajským formátům v podobě autentického svědectví reportéra, který formou popisu, vypravování, rozhovoru s dalšími účastníky a dokumentárního zvukového zachycení prostředí informuje o důležité aktuální události. Porota bude hodnotit rozhlasové reportáže s maximální stopáží do 10 minut zveřejněné v období od 1. ledna do 31. prosince 2022 českým vysílatelem či distributorem nebo zahraničním vysílatelem či distributorem dle podmínek soutěže.

Do kategorie Podcast lze přihlásit pravidelné podcasty a podcastové kanály s minimálně deseti zveřejněnými epizodami a uzavřené podcastové série nebo seriály s minimálně třemi zveřejněnými epizodami, které byly publikovány prostřednictvím internetu v období od 1. ledna do 31. prosince 2022. Do kategorie Podcast nelze registrovat jednotlivé epizody pravidelných podcastů či sérií a seriálů ani jednotlivé rozhlasové hry, dokumenty nebo reportáže. Podcasty musí být v češtině a volně dostupné v audiu pro české publikum, přičemž jejich stopáž není pro přihlášení nijak omezena.

Autoři mohou do jednotlivých soutěžních sekcí přihlašovat svá díla prostřednictvím on-line formuláře na webu Prix Bohemia Radio až do 14. dubna 2023, a to pouze do jedné z kategorií soutěžní přehlídky. Soutěžní příspěvky v kategoriích Drama, Dokument, Reportáž a Podcast budou hodnoceny pětičlennou odbornou porotou v mezinárodním složení. V jednotlivých kategoriích bude cena Prix Bohemia Radio udělena prvním třem místům. Hodnocení děl v hlavní soutěži provádí porota tajným hlasováním po vyslechnutí soutěžních pořadů. Letos také zasedne studentská porota, která udělí Cenu studentů.

V rámci festivalu opět uvede generální ředitel René Zavoral do Síně slávy rozhlasovou osobnost a bude udělena i Cena Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Podmínky jednotlivých soutěžních kategorií jsou uvedeny na webových stránkách festivalu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …