Český rozhlas: Světová premiéra – psáno pro SOČR

02.05.2018 15:01

S trojicí talentovaných českých hudebníků mladé generace se setkáte na dalším abonentním večeru Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Příští hlavní hostující dirigent Marek Šedivý spojí své síly s vítězem mezinárodní soutěže Pražského jara violoncellistou Tomášem Jamníkem v provedení světové premiéry skladby Narcissus, kterou Jan Ryant Dřízal složil přímo na objednávku SOČRu. Na programu koncertu 7. května je dále hudba Paula Dukase a Bély Bartóka.

Český rozhlas: Světová premiéra – psáno pro SOČR
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Večer uvede nesmírně barevná taneční partitura La Péri Paula Dukase inspirovaná postavou víly z perské a islámské mytologie, která hledá nejvzácnější věc na světě, aby mohla vstoupit do vytouženého ráje. Barvitá partitura kombinující romantický výraz a impresionistickou instrumentaci se stala posledním velkým dílem svého autora. V dalších letech už se věnoval především dráze učitele hudby.

Jan Ryant Dřízal (nar. 1986) na sebe upozornil už skladbou Kuře melancholik, která v roce 2014 zvítězila v soutěži vypsané Českou filharmonií. Skladba Narcissus, vytvořená na objednávku SOČRu, se opírá o dva zásadní podněty: zážitek z Bachovy skladby pro sólové violoncello v podání věhlasné americké umělkyně Alisy Weilersteinové a vzpomínku na obraz bytosti, se zájmem se prohlížející v malé vodní nádrži. „Krása je protínána ošklivostí, stává se falešným zrcadlem, ale v závěru je zvukový materiál ‚očištěn‘“, přibližuje své dílo autor. Charakterizuje je jako spontánní a zvukově subtilní poctu výtvarnému umění a současně jako poklonu Paulu Dukasovi. Sólový part violoncella je koncipován přímo pro Tomáše Jamníka, jehož otevřenost a mistrovství byly Janu Ryantu Dřízalovi velkou inspirací.

Večer vyvrcholí jedním z pilířů orchestrálního repertoáru 20. století, lyrickým, dramatickým, myšlenkově hlubokým i efektním Koncertem pro orchestr, který napsal maďarský skladatel Béla Bartók během 2. světové války v americkém exilu.

Samotnému koncertu bude předcházet Setkání s dirigentem Markem Šedivým, violoncellistou Tomášem Jamníkem a skladatelem Janem Ryantem Dřízalem, kteří pohovoří o skladbách, které na koncertě zazní. Setkání se uskuteční v Západním salonku Rudolfina od 18:30. Provází Eva Hazdrová-Kopecká.

PROGRAM:

Paul Dukas: La Péri, taneční báseň
Jan Ryant Dřízal: Narcissus pro violoncello a orchestr / světová premiéra
Béla Bartók: Koncert pro orchestr

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Marek Šedivý – dirigent
Tomáš Jamník – violoncello

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 7. KVĚTNA V 19.30 HODIN
VEŘEJNÁ GENERÁLNÍ ZKOUŠKA V 9.30 HODIN

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…