Český rozhlas: Vánoční a silvestrovské vysílání potěší všechny posluchače

22.12.2023 22:03 | Tisková zpráva

Český rozhlas připravil na závěr roku bohatý vánoční i silvestrovský program. Stanice posluchače naladí pestrou směsicí pohádek, her, vánočně laděných rozhovorů i hudebních lahůdek. Nebude chybět ani rekapitulace nejvýznamnějších momentů roku 2023. Silvestrovské vysílání pak nabídne zábavné pořady a rozhovory se speciálními hosty.

Český rozhlas: Vánoční a silvestrovské vysílání potěší všechny posluchače
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas Dvojka bude jako každý rok vysílat o Vánocích a na Silvestra ve speciálním schématu. Nebudou chybět oblíbené literární žánry, jako jsou pohádky a zábavné pořady, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Sváteční program nabídne například premiérovou pohádku Drak z Čertí skály, pohádky O princi Malíčkovi, Pán vod na Sněžníku či Pohádková ordinace doktora Balíčka. Na Štědrý den bude literárně dramatická tvorba doplněna o rozhlasovou hru Vánoční povídka Ch. Dickense, na Boží hod nabídne stanice mimo jiné rozhlasové zpracování Malého prince Antoina de Saint Exupéryho.

Sváteční dokumenty budou věnované hercům i hudebním osobnostem: Vladimíru Dlouhému, Vladimíru Menšíkovi, Václavu Neckářovi nebo Karlu Svobodovi. Premiéra dokuseriálu Nesem vám Vánoce přiblíží pojetí svátků v katolické rodině nebo ve vietnamské komunitě. Speciální vydání budou mít hudební pořady Klub Evergreen, Muzikál expres nebo Dvojka u piana, na Štěd-rý den zazní také tradiční Česko-slovenský koncert.

Silvestrovské ráno bude patřit týmu Ranní Dvojky, odpoledne pak speciálnímu dvouhodinovému vydání pořadu Tobogan, tentokrát z divadla Kalich. Chybět nebude ani slavnostní Noční proud, který posluchače provede silvestrovskou nocí až do roku 2024.

Na Nový rok připravila Dvojka kromě rozhlasové hry Pan Halpern a pan Johnson také Novoroční rozprávění s Alfredem Strejčkem nebo záznam koncertu Michael Prostějovský Superstar k životnímu výročí známého českého textaře a libretisty.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí

Stanice Český rozhlas Vltava vybrala do adventního času psychologickou Vánoční hru a ko-medii Hodina pod radniční věží. Na Štědrý den odpoledne Vltava uvede Pohádku z Cuckovýho království Marie Kubátové, večerní program se ponese ve znamení Rybovy České mše vánoční a Vánočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha. Vánoční svátky pak naplní dvoudílná Pekařo-va žena s Václavem Vydrou v hlavní roli a poetický příběh ze zapomenutého koutu Švédska Myš. Novoroční odpoledne bude patřit shakespearovské klasice – tragédii Julius Caesar s Aloi-sem Švehlíkem v titulní roli. Sváteční odpoledne a podvečer na Štědrý den bude patřit tradičním českým koledám a nebude chybět ani pásmo z proslulé desky Vánoce s Musicou Bohemicou. Večerní program se ponese ve znamení Rybovy České mše vánoční a poté přijde čas na vá-noční světovou klasiku: 4 kantáty z Vánočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha.

Silvestrovské odpoledne přinese hlasy Jana Buriana, Marty Kloučkové nebo Milana Caise, pod-večer bude patřit Pavlu Klusákovi, který nabídne výběr písní trojice Lasica - Satinský – Filip. V odpoledním vysílání budou i vtipné povídky pěti autorů, Ivana Vyskočila, Ivana Wernische či Mareka Šindelka. Večer nabídne záznam koncertu Dana Bárty a Robert Balzar Tria, půlnoc pak bude patřit Monice Načevě a hudbě podle jejího vkusu. Nový rok přivítá stanice Vltava tradičně – přímým přenosem koncertu Vídeňských filharmoniků.

Radiožurnál zrekapituluje 23 nejsilnějších příběhů roku 2023, na sváteční dny chystá dvojitou dávku rozhovorů a bilanční projevy předsedy Senátu, premiéra a prezidenta. Co nás čeká v příš-tím roce připomene reportážní seriál a chybět nebudou oblíbené sestřihy nejvtipnějších přeřeků z vysílání.

Radio Wave přinese oblíbené výběry toho nejlepšího z knih, české i zahraniční hudby, filmů i seriálů roku 2023. Ve štědrovečerním rozhovoru vyzpovídá bratry Jana a Marcela Bendigovy, vánoční nebo bilanční speciály nabídnou podcasty Casablanca, Balanc, Buchty, Čelisti, Hou-pačky, Kompot, Quest, Pot a další. Zazní také výběr nejlepších koncertů z produkce stanice.

Program Rádia Junior je po celý prosinec nabitý krásnými českými pohádkami: Tři oříšky pro Popelku, O dvanácti měsíčkách, Princ Bajaja, Sůl nad zlato, Janek a kouzelná fazole. Vysloveně vánoční téma přinesou pohádky Ježíškovy první Vánoce, Vánoční skřítek a Pohádka pro Helen-ku. Ve speciálním hávu vyjdou vánoční a silvestrovská vydání pořadů Zvídavec, Trenduj, Síťov-ka, Hitparáda Rádia Junior, Totál Talkshow a dalších.

Čistě digitální stanice D-dur chystá Návštěvu u jubilujícího prof. Jiřího Chvály, jehož Kühnův dětský sbor disponuje desítkami krásných nahrávek vánoční hudby. V premiéře uvede nově natočenou Kantátu pro královnu Alžbětu brněnského skladatele Jaroslava Šimíčka, připomene koledy v historických i současných úpravách a duši pozdvihne Vánočním oratoriem Camilla Sait-Saënse.

Regionální stanice Českého rozhlasu si připravily inspirativní tipy na sváteční Výlety nebo Pochoutkový rok s vánočními recepty našeho mistra cukrařiny Josefa Maršálka a radami mistra etikety Ladislava Špačka. Se speciálem Hvězdné Vánoce posluchači zjistí, jak doma tráví Váno-ce Carmen Mayerová a Petr Kostka, Eva a Václav Hudečkovi, Dana Morávková a Petr Malásek a další slavné dvojice. Celý prosinec je na sváteční vlně oblíbená Humoriáda, ve které zazní vtipné vánoční scénky našich hereckých bardů, vánočně laděné budou i Hvězdné návraty s Pa-trikem Rozehnalem a Divadlo pro vaše uši s Robertem Tamchynou.

Díky zahraničnímu vysílání Radio Prague International se s českými vánočními zvyky a tradi-cemi seznámí i cizinci. Radio Prague ale zároveň nabídne pohled cizinců na české svátky, při-nese reportáž ze Svatého Hostýna, jednoho z nejnavštěvovanějších poutních míst v Česku, ve vysílání se objeví i pohled na náboženský život minulých generací.

Na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas je k dispozici tradiční adventní kalendář sestávající z archivních děl i premiér. Z archivních děl jsou k dispozici například Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert Jana Drdy, Sedmikostelí Miloše Urbana nebo Jacka Londona a jeho Bílého Tesáka. Právě ten je vůbec první dochovaná rozhlasová hra, pocházející z roku 1937.

V premiéře se posluchači mohou těšit na vánoční detektivku Zabíjačka zlatého prasátka Petra Stančíka nebo rozhlasovou hru Hnojivo od Petra Vodičky.

V rámci adventu bude k dispozici i unikátní původní podcast Ridiny Ahmedové s názvem Odpus-tit? Podcast je realizován spolu s Českým rozhlasem Plus a nabízí jedinečné příběhy lidí, kteří touží aby jim bylo odpuštěno, nebo hledají cestu, jak sami odpustit druhým. Kreativní producent-kou podcastu je Veronika Ruppert.

Více informací k vánočnímu programu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …