Český rozhlas proměnil v Novinářské ceně 2019 dvě nominace

18.06.2020 22:48

Český rozhlas získal v Novinářské ceně 2019 dvě ocenění. V jubilejním ročníku soutěže zabodovala reportáž Lukáše Houdka v kategorii audiovizuální žurnalistiky, cenu za inovativní online žurnalistiku získal projekt Českého rozhlasu Rozděleni svobodou.

Český rozhlas proměnil v Novinářské ceně 2019 dvě nominace
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

První místo v kategorii online žurnalistiky získal Český rozhlas za ojedinělý sociologický průzkum Rozděleni svobodou. Ocenění obdrželi autoři projektu – datoví žurnalisté zpravodajského serveru iRozhlas.cz Petr Kočí, Michael Zlatkovský a Jan Cibulka a podíleli se na něm také Ondřej Suchan, Petr Šabata a Václav Hradecký z Českého rozhlasu.

Průzkum Rozděleni svobodou ukázal, že se česká společnost dělí na šest společenských tříd, které se výrazně liší složením svých zdrojů a svojí pozicí ve společnosti. Definoval dva typy vyšší střední třídy a tři typy nižší střední třídy. Také zjistil, že každý šestý Čech ve věku 18 až 79 let spadá do nejnižší, strádající třídy. Projekt doplnily rozhovory se šesticí lidí z různých společenských tříd a online kalkulačka, která čtenáře po vyplnění několika otázek a vyhodnocení přiřadila k jedné ze společenských tříd.

V kategorii audiovizuální žurnalistiky získal první příčku za „Nejlepší reportáž“ Lukáš Houdek z Českého rozhlasu Dvojka. Bodoval s reportáží o stigmatizaci albínů v africké Ghaně s názvem Bílá nosí smrt (ZDE).

„Pravidelné získávání novinářských cen je pro mě znamením, že máme v Českém rozhlase řadu talentovaných autorů s kreativními nápady i kritickým myšlením. Všem oceněným gratuluji a děkuji za vynikající práci,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Letošnímu ročníku Novinářské ceny, který zaznamenal rekordní počet nominací, opět dominovaly psané reportáže a rozhovory. Tři nejlepší příspěvky vybrala v každé soutěžní kategorii nezávislá odborná porota.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…