Český rozhlas se připojí k oslavě Narozenin umění

11.01.2016 21:25

Český rozhlas ve spolupráci s Národní galerií v Praze a skupinou Euroradio Ars Acustica se živě, ale i v éteru připojí 17. ledna k celosvětovým oslavám Narozenin umění. Při letošní celosvětové party Art’s Birthday 2016 návštěvníci Veletržního paláce stráví celé odpoledne a večer ve společnosti audiovizuálního uměn. Posluchači veřejnoprávních rozhlasů v Evropě si budou moci vyslechnout až čtyři hodiny rozmanitých programů z více než dvaceti různých destinací.

Český rozhlas se připojí k oslavě Narozenin umění
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Stanice Vltava bude vysílat dvě hodiny přímých přenosů nejen z Evropy, ale i přímo z místa konání letošních rozhlasových oslav – z Veletržního paláce Národní galerie v Praze. Globální narozeninová oslava tentokrát připomene 100 let hnutí DADA, 106 let Futurismu a více než padesátiletou historii hnutí Fluxus. To vše prostřednictvím audiovizuálních workshopů, performancí, komentovaných prohlídek a různorodých aktivit pro velké i malé,“ řekl šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník.

Pestrý program začne v odpoledních hodinách, kdy se příchozí budou moci ponořit do tajů zvuků a ruchů, rozehrát magické skříňky inspirované tvorbou hnutí Fluxus či si pohrát se slovy a zaznamenat své minutové DADA. Pro návštěvníky budou k dispozici také komentované prohlídky uměleckými sbírkami Narodní galerie. Poslechnout si bude možné živé vysílání rozhlasu přímo z místa dění. Vrcholem celého dne budou textově-hudební performance v podání českých a slovenských interpretů. V roli moderátorky uměleckého svátku se ve Veletržním paláci představí Máša Černíková alias BIO MASHA a ve vltavském vysílání pak Jarka Haladová.

Tradice celosvětového slavení Narozenin umění vznikla 17. ledna, v roce 1963. Tehdy jeden z členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, prohlásil, že umění se zrodilo před 1.000.000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa globální "narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců.

Více informací je možné najít v příloze a na internetových stránkách www.ab.rozhlas.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…