Český rozhlas zdigitalizoval veškeré unikátní nahrávky s K. H. Frankem

15.03.2023 17:56 | Tisková zpráva

Archiv Českého rozhlasu dokončil digitalizaci zvukových záznamů z procesu s K. H. Frankem. Tento jedinečný materiál z fondů Archivu Českého rozhlasu dokumentuje na ploše více než 82 hodin průběh události, která v roce 1946 vedla k odsouzení k smrti někdejšího státního ministra Protektorátu Čechy a Morava.

Český rozhlas zdigitalizoval veškeré unikátní nahrávky s K. H. Frankem
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Součástí záznamů jsou i výpovědi osobností, jejichž hlasy v rozhlasovém archivu doposud chyběly, nebo se jich dochovalo velmi málo. Kromě výpovědí nacistických předáků (Kurta Daluegea, Heinricha Jöckela, Waltera Jacobiho ad.) přinášejí záznamy i svědectví lidických žen (Marie Kohlíčkové, Anny Hroníkové, Jarmily Nové), bývalých vysokoškolských studentů (Kuneše Sonntaga, Jana Žárského, Vojtěcha Jandečky ad.), československých politiků (Alberta Pražáka, Josefa Smrkovského, Antonína Hřebíka ad.) a také političky Milady Horákové.

Archiváři Českého rozhlasu na digitalizaci a katalogizaci téměř 1300 zvukových fólií pracovali tři čtvrtě roku. U příležitosti dnešního 77. výročí od zahájení procesu s K. H. Frankem Archiv Českého rozhlasu uveřejňuje ukázky tohoto materiálu v rámci rubriky Auditorium v aplikaci mujRozhlas. O této události bude ve vysílání informovat také Český rozhlas Radiožurnál.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…