Český statistický úřad: Brambor se letos sklidí o pětinu méně než v loňském roce

26.10.2023 13:21 | Tisková zpráva

Podle posledního letošního odhadu sklizně k 30. září je úroda obilovin po započítání kukuřice na zrno meziročně nižší (-3,4 %). Řepky se sklidilo v porovnání s loňským rokem více (+10,9 %), naproti tomu odhad sklizně ostatních olejnin je nižší, sóji o 6,3 %, slunečnice o 15,2 % a máku o 18,8 %. Rovněž očekávaná úroda brambor a řepy cukrové je meziročně nižší (-18,6 %, resp. -7,2 %) a méně se sklidí také kukuřice na zeleno (-14,3 %).

Český statistický úřad: Brambor se letos sklidí o pětinu méně než v loňském roce
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celková sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno 7930 tis. tun je meziročně o 3,4 % nižší, ale o 1,3 % převyšuje pětiletý průměr. Odhad potvrzuje úrodu základních obilovin na úrovni 7403 tis. tun (-2,2 % ve srovnání s loňským nadprůměrným rokem), sklizeň kukuřice na zrno 526 tis. tun je výrazně nižší (-17,7 %).

„Poslední odhad potvrdil druhou nejvyšší sklizeň základních obilovin za posledních pět let. Letošní úrodu zemědělských plodin s pozdějším termínem sklizně ale nepříznivě ovlivnilo suché počasí v poslední fázi vegetace. Úroda brambor bude ve srovnání s loňským rokem asi o pětinu nižší a méně se sklidí také kukuřice, sóji, máku, slunečnice nebo pícnin,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

tabulka

Očekávaná úroda okopanin bude meziročně nižší. Brambor se sklidí 533 tis. tun (-18,6 %) a řepy cukrové 3763 tis. tun (-7,2 %).

„Negativní dopad sucha a vysokých teplot na úrodu cukrovky částečně eliminovaly srpnové deště, slunné a teplé září mělo pozitivní vliv na cukernatost. Hektarové výnosy cukrovky budou v průběhu sklizně zemědělci dále upřesňovat,“ doplnila Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

tabulka

Letos se díky nárůstu osevní plochy sklidilo 1293 tis. tun řepky (+10,9 %). Naopak produkce ostatních olejnin bude nižší, sóji se podle odhadu sklidí 61 tis. tun (-6,3 %), slunečnice 51 tis. tun, (-15,2 %) a máku 18 tis. tun (-18,8 %).

Očekávaná sklizeň pícnin je nižší než ta loňská, kukuřice na zeleno se sklidí 6527 tis. tun (-14,3 %), vojtěšky 407 tis. tun (-22,3 %) a jetele 303 tis. tun (-21,8 %).

Detailnější informace o odhadech sklizní zemědělských plodin naleznete v doplňující informaci k RI Odhady sklizně - září ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…