Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu v dubnu rostly

10.06.2020 12:31

V dubnu 2020 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 2,2 %, dovozní ceny o 1,7 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,5 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 3,1 %, dovozní ceny o 0,7 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 102,4 %.

Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu v dubnu rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Vývozní ceny se v dubnu meziročně zvýšily o 3,1 % a dovozní ceny o 0,7 %. Růst cen zahraničního obchodu byl způsoben zejména oslabením koruny vůči euru a dolaru. U vývozu rostly ceny téměř ve všech sledovaných skupinách kromě cen minerálních paliv a ostatních surovin. Snížily se zejména ceny ropných výrobků,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny, zejména důsledkem oslabení koruny vůči euru a dolaru, v dubnu vzrostly o 2,2 % (po očištění o kurzový vliv o 0,1 %). Největší podíl na vývoji celkového meziměsíčního indexu měl růst cen strojů a dopravních prostředků o 2,9 %. Ceny polotovarů1 rostly o 3,2 %, ostatních surovin2 o 2,3 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 2,1 %. Snížily se pouze ceny minerálních paliv o 12,1 % (především ropných výrobků).

Dovozní ceny se v dubnu zvýšily o 1,7 % (po kurzovém očištění klesly o 0,5 %). Největší vliv na zvýšení celkového meziměsíčního indexu měl růst cen strojů a dopravních prostředků o 2,6 %. Ceny ostatních surovin vzrostly o 3,7 %, polotovarů o 2,1 % a ceny potravin o 1,8 %. Klesly pouze ceny minerálních paliv o 8,1 % (zejména ropné výrobky).

Směnné relace dosáhly hodnoty 100,5 %. Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhly nápoje a tabák (101,4 %), polotovary (101,1 %) a průmyslové spotřební zboží (100,4 %). Naopak nejnižší negativní hodnoty směnných relací zaznamenala minerální paliva (95,6 %) a ostatní suroviny (98,6 %).

tabulka

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se zvýšily o 3,1 % (v březnu o 1,1 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 5,2 %. Nejvíce vzrostly ceny nápojů a tabáku o 9,3 %, průmyslového spotřebního zboží o 7,0 % a ceny potravin o 6,4 %. Snížily se ceny minerálních paliv o 28,6 % (především ropných výrobků) a ceny ostatních surovin o 9,8 % (zejména kovového odpadu).

Dovozní ceny se zvýšily o 0,7 % (v březnu klesly o 0,3 %). Největší vliv na růst celkového meziročního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 5,5 %. Ceny potravin rostly o 9,1 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 4,3 %. Naopak ceny minerálních paliv klesly o 34,0 % (zvláště ropy a ropných výrobků) a ceny chemikálií o 0,9 %.

Směnné relace se zvýšily na hodnotu 102,4 % (v březnu hodnota 101,4 %) a druhý měsíc zůstaly v pozitivních hodnotách. Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhly nápoje a tabák (108,8 %), minerální paliva (108,2 %) a průmyslové spotřební zboží (102,6 %). Naopak negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly ostatní suroviny (89,5 %), potraviny (97,5 %) a stroje a dopravní prostředky (99,7 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).
2) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…