Český statistický úřad: Česko je letos turisticky atraktivnější

10.11.2015 12:00

V prvních třech čtvrtletích 2015 využilo služeb hromadných ubytovacích zařízení v Česku 13,7 miliónu hostů. V hlavní letní turistické sezóně přijelo a přenocovalo nejvíce hostů za poslední roky. Více k nám jezdí Číňané, ubylo naopak příjezdů z Ruska. Pokračoval také návrat domácích hostů do českých a moravských lázní.

Český statistický úřad: Česko je letos turisticky atraktivnější
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V lednu až září 2015 se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo o 11,4 % více hostů než ve stejném období loňského roku. Větší podíl na tomto růstu měli domácí turisté, jejichž počet se zvýšil o 875 tisíc (o 14,4 %). Hostů ze zahraničí přijelo meziročně o 527 tisíc více (o 8,5 %). „Cestovnímu ruchu se v letošním roce nebývale daří. S výsledky ubytovací statistiky za první tři čtvrtletí roku 2015 koresponduje i vývoj sektoru ubytovacích a stravovacích služeb nebo vyšší prodej pohonných hmot,“ potvrdila Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu. Rovněž počet přenocování se zvýšil o 10,9 %, a to jak u rezidentů (o 15,0 %), tak nerezidentů (o 6,6 %).

Do vývoje příjezdů zahraničních návštěvníků se promítla hlavně rostoucí poptávka turistů ze sousedních států platících eurem. „Kromě toho se projevil i dopad velkých akcí, jako bylo mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě, mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let či
Plzeň – Evropské hlavní město kultury,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Meziročně vyšší počet hostů i přenocování hlásily všechny kraje. Například do Prahy přijelo podle dat ČSÚ o 367 tisíc více turistů, do Královéhradeckého kraje o 160 tisíc a do Jihočeského o 150 tisíc. Moravskoslezský kraj i díky květnovému mistrovství světa v hokeji vykázal největší meziroční nárůst počtu hostů ze zahraničí, za první tři čtvrtletí jich tam přijelo o 26 % více. Růst počtu ubytovaných byl zaznamenán ve všech hlavních typech ubytovacích zařízení. Čtyřhvězdičkové hotely navštívilo o 341 tisíc hostů více než loni (o 10 %), tříhvězdičkové zaznamenaly nárůst o 401 tisíc hostů (o 12 %).

Mezi turisty, kteří do Česka jezdí za nákupy a využívají služby vrácení DPH, dominují Číňané. Průměrný meziroční nárůst celkového objemu nákupů čínských turistů ve třetím čtvrtletí byl 119 %. Svoji pozici na trhu však posilují i ostatní asijské země. „Průměrný nákup turisty z Hongkongu se meziročně zdvojnásobil na 28 000 Kč, což je nejvyšší průměrná útrata turistů ze zemí mimo EU,“ uvedl Jiří Macas, jednatel společnosti Global Blue.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy: Budova ministerstva přilákala bezmála osm set návštěvníků

22:03 Ministerstvo dopravy: Budova ministerstva přilákala bezmála osm set návštěvníků

Ministerstvo dopravy se i letos zapojilo do festivalu otevřených budov Open House Praha. Do sídla re…