Český statistický úřad: Detailní pohled na výdělky zaměstnanců v loňském roce

23.05.2022 10:06 | Tisková zpráva

Medián mezd v roce 2021 dosáhl 35,2 tisíce korun a meziročně vzrostl o téměř 6 procent. Zaměstnanci s nejvyšším meziročním nárůstem prostřední hodnoty mezd byly ženy - specialistky a měsíční mzdu nad 100 tisíc korun pobírala necelá 3 procenta zaměstnanců.

Český statistický úřad: Detailní pohled na výdělky zaměstnanců v loňském roce
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Medián mezd vzrostl mezi roky 2020 a 2021 o téměř 6 % na 35 169 Kč. Prostřední hodnota mezd byla u mužů 37 070 Kč a u žen 32 800 Kč. Nejvíce vzrostl medián mezd ženám pracujícím jako Specialistky, tedy především vysokoškolačkám zaměstnaným v oblasti zdravotnictví, výchovy a vzdělávání, vědě a technice či informačních technologiích. Naopak nejméně se v absolutních hodnotách zvýšil pomocným a nekvalifikovaným pracovníkům.

V roce 2021 pobíralo pět procent mužů mzdu nižší než 17 806 Kč. V případě žen to bylo 17 481 Kč. Naopak pět procent nejlépe placených mužů mělo výdělek vyšší než 90 867 Kč, zatímco u žen to bylo téměř o 21 tisíc méně, konkrétně 69 882 Kč. Mzdu nad 100 tisíc korun pobíralo 2,72 procent všech zaměstnanců, z toho 3,87 procenta mužů a 1,33 procenta žen.

Dnes zveřejněná publikace přináší výsledky strukturálního šetření o mzdách zaměstnanců v roce 2021 v podrobných členěních, například podle pohlaví, věku, vzdělání a zaměstnání a také údaje o distribuci mezd. Strukturální šetření mezd se odlišují od ostatních mzdových zjišťování, a to v několika směrech. Především jsou zde přímo sledovány mzdy jednotlivých zaměstnanců a nikoli celkové objemy na úrovni podniků či organizací. Jsou podrobně zjišťovány všechny složky hrubého výdělku a také důležité personální údaje o zaměstnanci jako např. pohlaví, vzdělání a věk. ČSÚ tak získává velmi detailní statistiku, která slouží podrobným analýzám trhu práce a jeho vývoje.

Výsledky strukturálního šetření o mzdách zaměstnanců v loňském roce naleznete v čerstvé publikaci Českého statistického úřadu Struktura mezd zaměstnanců - 2021 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…