Český statistický úřad: Hospodaření veřejného sektoru skončilo v přebytku

04.09.2018 19:53

Na konci roku 2016 dosáhl přebytek hospodaření veřejného sektoru 70,9 miliardy korun. To odpovídá 1,5 % hrubého domácího produktu. Oproti roku 2015 došlo ke zlepšení salda o více než 56 miliard.

Český statistický úřad: Hospodaření veřejného sektoru skončilo v přebytku
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Dluh veřejného sektoru v meziročním srovnání vzrostl nominálně o 370 miliard korun. „V poměru k hrubému domácímu produktu to představuje meziroční růst o 4,9 procentního bodu na 84,8 %. Nárůst byl dán zvýšením dluhových závazků veřejných finančních institucí, zatímco zadlužení vládních institucí pokleslo,“ konstatuje Petr Musil, ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Celkové příjmy veřejného sektoru dosáhly 48,5 % HDP. Podíl objemu výdajů na HDP činil 47 %. Podíl příjmů na HDP klesl meziročně o 1,6 procentního bodu. Podíl výdajů klesl o 2,8 procentního bodu.

„Na konci roku 2016 pracoval ve veřejném sektoru víc než milión zaměstnanců, tedy 22,6 % všech pracovníků. Konkrétně jde o meziroční nárůst o 15 tisíc zaměstnanců,“ říká Václav Rybáček, ředitel sekce makroekonomických statistik ČSÚ.

Satelitní účet veřejného sektoru zahrnuje všechny jednotky kontrolované vládními institucemi. Vedle subjektů zařazených v sektoru vládních institucí, jejichž údaje slouží k výpočtu maastrichtských konvergenčních kritérií (deficit a vládní dluh vládních institucí), zahrnuje veřejný sektor i veřejné nefinanční a finanční instituce, včetně centrální banky. Analytický přínos satelitního účtu spočívá v úplném zobrazení celkového vlivu vládních institucí na ekonomiku a také ekonomických vztahů soukromého a veřejného sektoru.

Rozšířenou časovou řadu dat o satelitním účtu veřejného sektoru naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…