Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt klesl v roce 2020 o 5,6 procenta

02.03.2021 10:06

Hrubý domácí produkt klesl v roce 2020 o 5,6 %. Ve 4. čtvrtletí HDP meziročně klesl o 4,7 % a mezičtvrtletně rostl o 0,6 %.

Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt klesl v roce 2020 o 5,6 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí 2020 mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně poklesl o 4,7 %. Pokles HDP za celý rok 2020 činil 5,6 %. Česká ekonomika sice v posledním čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla, avšak v meziročním srovnání pokračoval hluboký propad.

„Výkon české ekonomiky v minulém roce klesl o 5,6 %, nejvíce v novodobé historii. Nejvýrazněji k poklesu, o 2,2 procentního bodu, přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a dále průmysl o 2,1 procentního bodu. Na straně poptávky byly hlavním faktorem nižší investice a spotřební výdaje domácností,“říká Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] byl ve 4. čtvrtletí o 0,6 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím roku 2019 poklesl o 4,7 %.

Vývoj hrubého domácího produktu v %:

tabulka

Vývoj hrubé přidané hodnoty v %:

tabulka

Hrubá přidaná hodnota (HPH) vzrostla ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně klesla o 4,7 %. V mezičtvrtletním srovnání se dařilo zejména zpracovatelskému průmyslu (+2,3 %), informačním a komunikačním činnostem (+2,2 %) a peněžnictví a pojišťovnictví (+3,5 %). Pokles zaznamenalo stavebnictví (-1,2 %), skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství (-6,6 %) a odvětví ostatních činností (-13,9 %). Na meziročním poklesu HPH (-4,7 %) se nejvíce podílela skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství -2,7 p. b. (meziroční pokles o 14,7 %), profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti -1,0 p. b. (-12,8 %) a průmysl -0,4 p. b. (-1,4 %). Kladně přispělo zejména odvětví veřejné správy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče 0,3 p. b. (+1,8 %).

Čtvrtletní odhad hrubého domácího produktu, sezónně očištěné údaje:

tabulka

Na straně poptávky byly ve 4. čtvrtletí hlavním faktorem poklesu HDP klesající spotřební výdaje domácností a výdaje na tvorbu fixního kapitálu. Meziroční pokles HDP (-4,7 %) nejvíce ovlivnily výdaje na konečnou spotřebu domácností -3,8 p. b.[2] a investiční výdaje -3,4 p. b. Naopak pozitivní vliv měla zahraniční poptávka (+3,4 p. b.) a výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí (+1,0 p. b.).

Spotřební výdaje domácností se mezičtvrtletně snížily o 4,2 % (meziročně o 8,3 %). Klesaly hlavně výdaje za nákup předmětů s dlouhodobou a střednědobou trvanlivostí a služeb.

Tvorba fixního kapitálu klesla o 0,3 % mezičtvrtletně a o rekordních 12,3 % meziročně. Velký propad zaznamenaly především investice do dopravních prostředků a strojního vybavení. Meziroční pokles ale pokračoval také u investic do obydlí a ostatních budov a staveb.

graf

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty 145,5 mld. Kč, bylo tak o 69,3 mld. vyšší než ve stejném období předchozího roku. Vývoz rostl mezičtvrtletně reálně o 6,6 % a meziročně o 4,7 %, přičemž vývoz zboží rostl mezičtvrtletně o 6,9 % a meziročně o 8,9 %. Tento vývoj nejvíce ovlivnil růst vývozu chemických látek, elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení a motorových vozidel. Dovoz rostl mezičtvrtletně o 6,1 % a meziročně o 0,2 % především zásluhou růstu dovozu chemických látek a elektrických zařízení.

Z hlediska cenového vývoje ve 4. čtvrtletí celkový deflátor HDP vzrostl mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 4,2 %.

Objem mzdových nákladů[3] ve 4. čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,3 %.

Celková zaměstnanost[4] se v porovnání s předchozím čtvrtletím snížila o 0,5 % a meziročně o 1,9 %. Pokles zaměstnanosti byl zaznamenán především v průmyslu a ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Naopak k růstu zaměstnanosti došlo zejména ve stavebnictví a informačních a komunikačních činnostech.

graf

Tvorba a užití HDP v roce 2020

HDP za rok 2020 byl o 5,6 % nižší než v roce 2019. Hlavním faktorem celoročního poklesu byly spotřební výdaje domácností a výdaje na tvorbu kapitálu. Spotřeba domácností měla negativní vliv -1,9 p. b., tvorba kapitálu -3,1 p. b. a zahraniční poptávka -1,2 p. b. Kladně přispěly výdaje vládních institucí (+0,6 p. b.).

HPH se v roce 2020 snížila v porovnání s předchozím rokem o 5,5 %. Ekonomický pokles se projevoval ve většině odvětví národního hospodářství. K poklesu HPH nejvýrazněji přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování (-2,2 p. b.) a v průmyslu (-2,1 p. b.). Dařilo se informačním a komunikačním činnostem a skupině odvětví veřejné správy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče.

graf

Výdaje na konečnou spotřebu domácností klesly o 5,2 %. Tvorba hrubého fixního kapitálu za celý rok 2020 byla o 8,5 % nižší než v roce 2019. Klesaly především investice do dopravních prostředků a strojního vybavení. Výdaje vládních institucí vzrostly o 2,9 % především zásluhou rychle rostoucích kolektivních spotřebních výdajů. Saldo zahraničního obchodu vzrostlo v běžných cenách meziročně o 42,3 mld. Kč na 390,5 mld. Kč.

Celková zaměstnanost klesla ve srovnání s předchozím rokem o 1,5 % na 5 351 tisíc osob. Celkem bylo odpracováno o 6,0 % hodin méně než v roce 2019.

graf

Poznámky:
[1] Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
[2] Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití, pokud není uvedeno jinak.
[3] V běžných cenách, neočištěno o sezónní vlivy.
[4] V pojetí národních účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…