Český statistický úřad: K oživení došlo napříč celou ekonomikou

15.09.2021 12:39

Odvolání restriktivních opatření, která omezovala činnost části obchodu a služeb, dalo české ekonomice ve 2. čtvrtletí potřebný růstový impuls. Růst hrubého domácího produktu byl tak stimulován především domácí poptávkou. Oživení se nevyhnulo ani trhu práce.

Český statistický úřad: K oživení došlo napříč celou ekonomikou
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,2 %. Silné navýšení je z velké části ovlivněno srovnáním s mimořádně slabým loňským 2. čtvrtletím.

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt vzrostl o 1,0 %. „K růstu české ekonomiky oproti první čtvrtině roku přispěla především domácí poptávka. Silně rostla spotřeba domácností a oživení se týkalo také investiční aktivity. Naopak zahraniční poptávka působila negativně. Zhoršení bilance zahraničního obchodu bylo spojeno s výrazným posílením dovozu,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Hrubá přidaná hodnota ve 2. čtvrtletí také rostla. Ve srovnání s 1. kvartálem se zlepšil výkon většiny odvětví. Silné mezičtvrtletní oživení vykázalo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství, rostla ale většina služeb. Navzdory aktuálním problémům s nedostatkem komponent a narušením dodavatelských řetězců vzrostl i zpracovatelský průmysl. Mírně posílilo i stavebnictví.

Ve 2. čtvrtletí výrazně zrychlil cenový růst. Zčásti za tím stálo výrazné meziroční zvýšení cen ropy, které se projevilo posílením meziročního růstu spotřebitelských cen na 2,9 %. „Ceny dopravy rostly pod vlivem zdražujících se pohonných hmot i dopravních prostředků. Kromě dopravy ale začaly opět narůstat ceny bydlení a energií, především nájemného a imputovaného nájemného,“ upozorňuje Karolína Zábojníková, analytička ČSÚ. Ceny ropy ovlivnily také nárůst cen průmyslových výrobců v Česku i Evropě a vliv měly i na ceny zahraničního obchodu.

Ekonomické oživení se promítlo do zaměstnanosti ve většině odvětví a celková zaměstnanost tak byla ve 2. čtvrtletí meziročně vyšší o 0,3 %, což byl první nárůst od 3. čtvrtletí 2019. Míra nezaměstnanosti v průběhu 2. čtvrtletí klesla až na červnových 2,9 %. Ve srovnání s předkrizovým stavem ale zůstává zhoršena pozice žen na pracovním trhu. Průměrná mzda oproti 1. čtvrtletí vzrostla o 1,2 % a dosáhla 38 275 korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…