Český statistický úřad: Kladné saldo zahraničního obchodu meziročně vzrostlo o 17,2 miliardy korun

08.07.2019 13:07

Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 24,4 mld. Kč, který byl meziročně o 17,2 mld. Kč vyšší.

Český statistický úřad: Kladné saldo zahraničního obchodu meziročně vzrostlo o 17,2 miliardy korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Květnová bilance zahraničního obchodu byla pozitivně ovlivněna především motorovými vozidly, u nichž vzrostl vývoz o 11,5 miliardy korun. Zmenšil se rovněž deficit v bilanci rafinovaných ropných produktů, chemických látek a ropy a zemního plynu,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Celkovou bilanci v národním pojetí1) ovlivnilo především vyšší aktivum bilance motorových vozidel o 7,1 mld. Kč, a to hlavně díky růstu jejich vývozu o 11,5 mld. Kč. Saldo ostatních dopravních prostředků se meziročně zlepšilo o 3,5 mld. Kč.

Deficit se zmenšil u bilance rafinovaných ropných produktů o 2,2 mld. Kč, chemických látek a přípravků o 1,0 mld. Kč a ropy a zemního plynu o 0,8 mld. Kč. Kladné saldo počítačů, elektronických a optických přístrojů vzrostlo o 1,9 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v květnu přebytkem 70,5 mld. Kč a byla tak meziročně o 13,9 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 4,0 mld. Kč a dosáhl 44,3 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 4,2 % a dovoz o 1,0 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu (o 0,3 %) a pokles dovozu (o 0,8 %).

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2018 vzrostl vývoz o 8,1 % na 332,5 mld. Kč a dovoz o 2,5 % na 308,2 mld. Kč. Letošní květen měl přitom stejný počet pracovních dní jako květen předchozího roku.

V lednu až květnu 2019 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 94,1 mld. Kč, což představovalo meziroční růst o 14,9 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 5,6 % a dovoz o 4,9 %.

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí2) se v květnu 2019 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 8,8 % a dovoz o 1,9 %. Vývoz zboží dosáhl hodnoty 395,7 mld. Kč a dovoz zboží 343,4 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v dubnu 2019 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,3 % a 2,9 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí ZDE.

Poznámky:
1) Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
2) Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje roku 2017 jsou definitivní, údaje za jednotlivé měsíce roku 2018 a 2019 jsou předběžné. Od referenčního období leden 2019 se zpřesňují data zahraničního obchodu za celý předchozí i aktuální rok měsíčně. Definitivní údaje za předchozí rok jsou publikovány v září aktuálního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…