Český statistický úřad: Maloobchodní tržby klesly třetí měsíc v řadě

08.09.2022 9:02 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v červenci snížily reálně o 7,2 %, meziměsíčně klesly o 0,6 %.

Český statistický úřad: Maloobchodní tržby klesly třetí měsíc v řadě
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) snížily v červenci reálně o 0,6 %, přičemž za pohonné hmoty klesly o 2,2 %, za nepotravinářské zboží o 0,5 % a za potraviny o 0,3 %.

Meziročně se maloobchodní tržby snížily reálně o 7,2 %, v tom za pohonné hmoty klesly o 13,5 %, za nepotravinářské zboží o 7,1 % a za potraviny o 5,0 %.

„Pokles maloobchodních tržeb se v červenci oproti předchozím dvěma měsícům mírně prohloubil. Na jejich poklesu, podporovaném růstem cen, se podílel nižší prodej pohonných hmot, nepotravinářského zboží i potravin,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Vyšší zájem než loni měli spotřebitelé pouze o farmaceutické a zdravotnické zboží, v ostatních typech  prodejen se tržby snížily. Internetové obchody zaznamenaly sedmý měsíc v řadě pokles prodeje,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením klesly o 15,1 %, s výrobky pro domácnost o 12,0 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 9,6 %, s oděvy a obuví o 6,4 % a s kosmetickými a toaletními výrobky o 1,0 %. Naopak růst tržeb vykázaly prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 1,8 %. Prodejcům potravin se ve specializovaných prodejnách tržby snížily o 7,9 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 4,9 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby klesly o 5,9 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) meziměsíčně reálně klesly o 1,1 % a meziročně se snížily o 6,2 %. Tržby se snížily jak za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů), tak za opravy.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…