Český statistický úřad: Maloobchodní tržby meziměsíčně klesly, meziročně rostly

06.12.2017 10:18

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v říjnu reálně meziměsíčně o 1,6 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,9 %, bez očištění o 6,3 %. Růst neočištěných tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem pracovních dní proti předchozímu roku.

Český statistický úřad: Maloobchodní tržby meziměsíčně klesly, meziročně rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy snížily v říjnu reálně o 1,6 %. Tržby za potraviny a nepotravinářské zboží klesly shodně o 1,3 % a za pohonné hmoty o 0,6 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,9 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 6,1 %, za nepotravinářské zboží o 5,1 % a za potraviny o 1,8 %. V říjnu 2017 bylo o dva pracovní dny více než v roce 2016.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 6,3 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 8,9 %, za nepotravinářské zboží o 8,5 % a za potraviny o 2,1 %.

Nejvyšší tempo růstu opět vykázal internetový a zásilkový prodej (o 20,4 %). V nepotravinářském sortimentu rostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 11,5 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 8,3 %), s výrobky pro domácnost (o 8,2 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 5,7 %). Prodej oděvů a obuvi stagnoval (růst o 0,1 %). Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o 6,5 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,8 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 102,0 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, farmaceutického a zdravotnického zboží a pohonných hmot. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s potřebami pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 0,3 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 1,7 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 8,5 %, v tom za opravy motorových vozidel o 12,1 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 7,8 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…