Český statistický úřad: Meziroční ceny vývozu a dovozu pokračovaly v červenci v poklesu

15.09.2023 11:17 | Tisková zpráva

V červenci 2023 vývozní ceny meziměsíčně poklesly o 0,4 %, meziročně klesly o 4,5 %. Dovozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, meziročně klesly o 11,6 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,5 %, meziročně 108,0 %.

Český statistický úřad: Meziroční ceny vývozu a dovozu pokračovaly v červenci v poklesu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vývozní ceny

Meziměsíčně v červenci poklesly o 0,4 % (po kurzovém očištění o 1,0 %), největší vliv měl pokles cen minerálních paliv o 4,3 % (hlavně elektřiny a plynu). Ceny ostatních surovin1 klesly o 4,2 % (především dřeva a kovového odpadu) a ceny chemikálií o 2,1 % (zejména organických chemikálií a plastů). Nejvíce rostly ceny potravin o 0,8 % (hlavně obilovin).

Meziročně v červenci klesly o 4,5 % (po kurzovém očištění o 2,1 %), největší vliv mělo snížení cen polotovarů2 o 7,3 % (především železa a oceli a kovových výrobků). Nejvíce klesly ceny ostatních surovin o 25,7 % (zejména dřeva, sběrového papíru a olejnatých semen), minerálních paliv o 16,1 % (ropných výrobků, elektřiny a uhlí) a ceny chemikálií o 14,8 % (hlavně organických chemikálií, plastů a anorganických chemikálií). Nejvíce rostly ceny nápojů o 14,5 %.

tabulka

Dovozní ceny

Meziměsíčně se v červenci zvýšily o 0,1 % (po kurzovém očištění poklesly o 0,3 %), největší vliv měl růst cen minerálních paliv o 2,2 % (ropy a ropných výrobků). Ceny potravin rostly o 1,2 %. Nejvíce klesly ceny ostatních surovin o 2,1 % (hlavně dřeva), chemikálií o 0,9 % (zejména plastů a umělých hnojiv) a ceny polotovarů o 0,6 % (především železa a oceli a neželezných kovů).

Meziročně v červenci klesly o 11,6 % (po kurzovém očištění o 8,9 %), největší vliv mělo významné snížení cen minerálních paliv o 46,0 % (hlavně plynu, ropy a ropných výrobků a elektřiny). Ceny ostatních surovin klesly o 21,6 % (zejména rud kovů a kovového odpadu), chemikálií o 13,3 % (nejvíce plastů a organických chemikálií) a ceny polotovarů o 7,5 % (především železa a oceli a neželezných kovů). Nejvíce rostly ceny nápojů a tabáku o 18,0 % a ceny potravin o 4,8 %.

„V červenci se ceny ve vývozu meziročně snížily o 4,5 % a ceny v dovozu klesly o 11,6 %. Došlo zejména k výraznému meziročnímu snížení dovozních cen energií o 46,0 %, hlavně plynu, ropy a ropných výrobků a elektřiny. Meziroční směnné relace dosáhly významně pozitivní hodnoty 108,0 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Směnné relace

Meziměsíčně zaznamenaly hodnotu 99,5 % (v červnu 100,5 %). Nejnižší hodnoty dosáhla minerální paliva (93,6 %), nejvyšší hodnoty stroje a dopravní prostředky (100,5 %).

Meziročně dosáhly hodnoty 108,0 % (v červnu 107,1 %). Nejvyšší hodnotu zaznamenala minerální paliva (155,4 %), nejnižší hodnotu potraviny (90,6 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).
2) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …