Český statistický úřad: Meziroční ceny vývozu a dovozu pokračovaly v červenci v poklesu

15.09.2023 11:17 | Tisková zpráva

V červenci 2023 vývozní ceny meziměsíčně poklesly o 0,4 %, meziročně klesly o 4,5 %. Dovozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, meziročně klesly o 11,6 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,5 %, meziročně 108,0 %.

Český statistický úřad: Meziroční ceny vývozu a dovozu pokračovaly v červenci v poklesu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vývozní ceny

Meziměsíčně v červenci poklesly o 0,4 % (po kurzovém očištění o 1,0 %), největší vliv měl pokles cen minerálních paliv o 4,3 % (hlavně elektřiny a plynu). Ceny ostatních surovin1 klesly o 4,2 % (především dřeva a kovového odpadu) a ceny chemikálií o 2,1 % (zejména organických chemikálií a plastů). Nejvíce rostly ceny potravin o 0,8 % (hlavně obilovin).

Meziročně v červenci klesly o 4,5 % (po kurzovém očištění o 2,1 %), největší vliv mělo snížení cen polotovarů2 o 7,3 % (především železa a oceli a kovových výrobků). Nejvíce klesly ceny ostatních surovin o 25,7 % (zejména dřeva, sběrového papíru a olejnatých semen), minerálních paliv o 16,1 % (ropných výrobků, elektřiny a uhlí) a ceny chemikálií o 14,8 % (hlavně organických chemikálií, plastů a anorganických chemikálií). Nejvíce rostly ceny nápojů o 14,5 %.

tabulka

Dovozní ceny

Meziměsíčně se v červenci zvýšily o 0,1 % (po kurzovém očištění poklesly o 0,3 %), největší vliv měl růst cen minerálních paliv o 2,2 % (ropy a ropných výrobků). Ceny potravin rostly o 1,2 %. Nejvíce klesly ceny ostatních surovin o 2,1 % (hlavně dřeva), chemikálií o 0,9 % (zejména plastů a umělých hnojiv) a ceny polotovarů o 0,6 % (především železa a oceli a neželezných kovů).

Meziročně v červenci klesly o 11,6 % (po kurzovém očištění o 8,9 %), největší vliv mělo významné snížení cen minerálních paliv o 46,0 % (hlavně plynu, ropy a ropných výrobků a elektřiny). Ceny ostatních surovin klesly o 21,6 % (zejména rud kovů a kovového odpadu), chemikálií o 13,3 % (nejvíce plastů a organických chemikálií) a ceny polotovarů o 7,5 % (především železa a oceli a neželezných kovů). Nejvíce rostly ceny nápojů a tabáku o 18,0 % a ceny potravin o 4,8 %.

„V červenci se ceny ve vývozu meziročně snížily o 4,5 % a ceny v dovozu klesly o 11,6 %. Došlo zejména k výraznému meziročnímu snížení dovozních cen energií o 46,0 %, hlavně plynu, ropy a ropných výrobků a elektřiny. Meziroční směnné relace dosáhly významně pozitivní hodnoty 108,0 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Směnné relace

Meziměsíčně zaznamenaly hodnotu 99,5 % (v červnu 100,5 %). Nejnižší hodnoty dosáhla minerální paliva (93,6 %), nejvyšší hodnoty stroje a dopravní prostředky (100,5 %).

Meziročně dosáhly hodnoty 108,0 % (v červnu 107,1 %). Nejvyšší hodnotu zaznamenala minerální paliva (155,4 %), nejnižší hodnotu potraviny (90,6 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).
2) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…