Český statistický úřad: Meziroční růst cen v zemědělství pokračoval

17.06.2019 9:46

Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 0,1 %, průmyslových výrobců o 0,5 % a stavebních prací o 0,4 %. Ceny tržních služeb pro podniky stagnovaly. Meziročně se zvýšily ceny zemědělských výrobců o 10,5 %, průmyslových výrobců o 3,8 %, stavebních prací o 5,5 % a tržních služeb pro podniky o 2,7 %.

Český statistický úřad: Meziroční růst cen v zemědělství pokračoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 0,1 %. Vzrostly ceny jatečných prasat o 8,6 %, zeleniny o 0,5 % a olejnin o 0,4 %. Snížily se ceny ovoce o 5,9 %, vajec o 4,7 %, drůbeže o 2,7 %, brambor o 1,4 %, obilovin o 0,6 % a mléka o 0,6 %. 

Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 0,5 %. Nejvýznamněji vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,7 %, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 2,4 %. Ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly o 0,4 % a ceny chemických látek a výrobků se zvýšily o 1,2 %. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků klesly o 0,3 %.

Ceny stavebních prací dle odhadů vzrostly o 0,4 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,1 %.

Ceny tržních služeb pro podniky stagnovaly. Vzrostly ceny za poradenství v oblasti řízení o 0,4 %, za vydavatelské služby o 0,2 % a za služby v pozemní dopravě o 0,1 %. Klesly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 1,3 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se nezměnily.

Meziroční srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly vyšší o 10,5 % (v dubnu o 9,4 %). V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 16,0 %. Ceny brambor byly vyšší o 48,6 %, zeleniny o 24,8 %, olejnin o 16,8 % a obilovin o 16,4 %, ceny ovoce klesly o 45,9 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 5,4 %, vzrostly ceny jatečných prasat o 14,3 %, mléka o 6,6 % a drůbeže o 2,0 %. Ceny vajec byly nižší o 3,6 % a skotu o 3,1 %.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 3,8 % (v dubnu o 4,3 %). Zvýšily se především ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 8,6 %, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 11,6 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 4,0 %, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 6,6 %. Zvýšily se také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Vzrostly ceny pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 3,8 %, nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu o 4,2 % a těžby a dobývání o 7,5 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny energií o 8,1 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 5,5 % (v dubnu o 5,4 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 4,1 % (v dubnu o 5,2 %).

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 2,7 % (v dubnu rovněž o 2,7 %). Vzrostly ceny za poradenství v oblasti řízení o 8,9 %, za služby v oblasti zaměstnání o 7,8 %, za pojištění, zajištění a penzijní financování o 7,3 %, za reklamní služby a průzkum trhu o 4,2 % a za bezpečnostní a pátrací služby o 4,0 %. Vyšší byly dále ceny za poštovní a kurýrní služby o 3,9 % a za služby v pozemní dopravě o 2,8 %. Nižší byly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 1,7 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 2,5 % (stejně jako v dubnu).

Ceny průmyslových výrobců v EU – duben 2019 (předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v dubnu meziměsíčně zůstaly na stejné úrovni (stejně jako v březnu). Nejvíce se zvýšily ceny v Dánsku a v Řecku o 1,2 %. V České republice a v Polsku ceny vzrostly o 0,7 %, v Německu o 0,5 %, v Rakousku se ceny nezměnily a na Slovensku se snížily o 0,1 %. Nejvíce klesly ceny v Belgii o 1,7 %.

Meziročně byly ceny v EU28 v dubnu vyšší o 2,9 % (v březnu o 3,0 %). Nejvíce se zvýšily ceny v Rumunsku o 6,7 %. V České republice byly ceny vyšší o 4,3 %, na Slovensku o 4,0 %, v Polsku o 2,9 %, v Německu o 2,6 % a v Rakousku o 1,6 %. Ceny neklesly v žádné ze zemí Evropské unie.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…