Český statistický úřad: Meziroční růst tržeb zpomalil

09.07.2019 14:11

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v květnu zvýšily reálně o 2,7 %, stejně jako bez očištění. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně klesly o 1,0 %.

Český statistický úřad: Meziroční růst tržeb zpomalil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel(1) po očištění o sezónní vlivy snížily v květnu reálně o 1,0 %, v tom za potraviny klesly o 2,0 %, za pohonné hmoty o 1,8 % a za nepotravinářské zboží o 0,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v květnu 2019 i 2018) zvýšily o 2,7 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,6 %, za potraviny o 0,3 %(2), zatímco za pohonné hmoty klesly o 0,7 %.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 2,7 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,6 %, za potraviny o 0,4 %(2), naopak za pohonné hmoty klesly o 0,7 %.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěl maloobchod provozovaný prostřednictvím internetových obchodů a zásilkových služeb(3) (růst o 19,4 %). Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím rostly tržby především za počítačové a komunikační zařízení (o 8,6 %), za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží (o 4,0 %), za výrobky pro domácnost (o 3,0 %) a za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 2,6 %). Méně než loni se prodávaly pouze oděvy a obuv (pokles o 0,2 %). Nespecializovaným prodejnám s převahou potravin se tržby zvýšily o 0,6 %, naopak specializovaným prodejnám s potravinami se tržby snížily o 2,8 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,0 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, potravin a potřeb pro domácnost. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením a s oděvy a obuví.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel(4) reálně meziměsíčně stagnovaly. Meziročně se tržby zvýšily o 1,4 % (očištěné i neočištěné o kalendářní vlivy). Tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) meziročně vzrostly o 3,1 %, naopak za opravy motorových vozidel klesly o 5,0 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Poznámky:

Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.

Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.

Data za měsíc květen 2019 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2019 budou publikovány v červnu 2020.

Spolu s revizí dat za rok 2018 (publikováno 5. 6. 2019) došlo ke změně modelu použitého pro očišťování časových řad. Nově je použita nepřímá metoda očišťování, která probíhá na nejnižších zdrojových agregátech indexu tržeb  a očištění vyšších agregací vzniká jako vážený průměr zdrojových očištěných dat.

(1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
(2) Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb při stejném počtu pracovních dní byl způsoben zejména rozdílným počtem nadprůměrných a průměrných prodejních dní.
(3) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
(4) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…