Český statistický úřad: Obilí bude více než loni

04.07.2019 16:17

Podle prvních odhadů má být letos sklizeno 7 019 tisíc tun obilí, o 8,5 % více než v roce 2018. Důvodem je jak vyšší hektarový výnos (+6,8 %), tak větší osevní plocha (+1,8 %). Naopak odhadovaná sklizeň řepky 1 239 tisíc tun je o 12,2 % nižší.

Český statistický úřad: Obilí bude více než loni
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Zemědělci po loňských zkušenostech se suchem vsadili na osev ozimů. Neriskovali, aby dopady nebyly drastické. I když bylo na začátku roku extrémní sucho, v květnu zapršelo, což obilí prospělo. Díky tomu se očekává vyšší úroda obilí,“ komentuje aktuální výsledky Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ. Obiloviny se v České republice v letošním roce pěstují na 1 354 tisících hektarech. To představuje 55 % celkových osevních ploch. Při porovnání s průměrem za posledních deset let se osevní plochy obilovin zmenšily o 65 tisíc hektarů (-4,6 %).

Téměř 1,5 mil. tun obilí sklidí zemědělci ve Středočeském kraji, necelých 850 tisíc pak na Jižní Moravě. Průměrný hektarový výnos v ČR se podle odhadů pohybuje kolem 5,5 tun, nejvyšší je v Ústeckém kraji 5,86 t/ha. Středočeský kraj vede také ve sklizni řepky. Sklizeň ve výši 282 tisíc tun je zde nejvyšší v ČR, s odstupem jsou kraje Jihočeský, Vysočina a Jihomoravský, ve kterých se sklidí kolem 130 tisíc tun.

Podíl ploch pšenice, ječmene a řepky na celkové výměře orné půdy v České republice převyšuje průměr Evropské unie. Česká republika má ze všech států Evropské unie dokonce nejvyšší podíl ploch řepky na celkové výměře orné půdy.
Výnos pšenice 5,39 t/ha v minulém roce byl na úrovni průměru zemí EU. Výnosy ječmene 4,95 t/ha a řepky 3,43 t/ha přesahovaly průměr EU o 7 % a o 19 %. Nejvyšších hektarových výnosů dosáhli loni zemědělci u pšenice a řepky v Nizozemsku (8,62 t/ha a 3,99 t/ha) a u ječmene v Belgii (7,69 t/ha).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…