Český statistický úřad: Objem poskytnutých hypoték rostl i v prvním pololetí

21.09.2017 16:43

Hospodářský růst v první polovině roku zrychloval. Zvýšil se objem poskytnutých hypoték a nemovitosti zdražovaly. Zaměstnanost rostla. Volných pracovních míst přibylo nejvíc v historii. Vyplývá to z nové analýzy Českého statistického úřadu o vývoji ekonomiky v prvním pololetí.

Český statistický úřad: Objem poskytnutých hypoték rostl i v prvním pololetí
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ke zrychlení růstu hrubého domácího produktu přispěla spotřeba domácností, bilance zahraničního obchodu i růst investičních výdajů. „Z hlediska jednotlivých odvětví se v prvním pololetí dařilo hlavně službám. Významnou pozici nadále zastával zpracovatelský průmysl, v němž generovala kladné výsledky především výroba motorových vozidel, ale i subdodavatelské obory,“ uvádí analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Lidé si brali více hypoték. Objem úvěrů poskytnutých domácnostem vzrostl během druhého čtvrtletí o 32,4 miliardy korun. Většinu z tohoto nárůstu tvořily právě úvěry na bydlení. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů se zvýšil o 25,7 miliardy, a navázal tak na mimořádně silný nárůst z předchozího kvartálu. Nemovitosti přitom dál zdražovaly. Poukazuje na to předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Meziroční růst nabídkových cen nemovitostí dosáhl ve druhém čtvrtletí 9,5 %. Nemovitosti zdražovaly hlavně v Praze. Také realizované ceny starších bytů zrychlily svůj růst poměrně výrazně. V celé České republice se meziročně zvýšily o 18,7 %, v Praze o 18,0 %.“ Celkově vzrostly spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí o 2,3 %. Bylo to dáno i zdražováním potravin.

Práci mělo ve druhém čtvrtletí nejvíc lidí v historii samostatné České republiky. Jejich počet se meziročně zvýšil o 1,4 %. Těžiště tvorby nových pracovních míst se postupně přesunulo ze zpracovatelského průmyslu do služeb. Dařilo se především profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem. „Během prvního pololetí výrazně zrychlila tvorba nových pracovních míst. Na konci června jich úřady práce evidovaly 183,5 tisíc. Na jedno místo připadalo 1,6 uchazeče o práci. To je nejméně od poloviny 90. let,“ říká analytik ČSÚ Jiří Kamenický. K nárůstu počtu pracovníků přispěli i sebezaměstnaní.

Více informací naleznete v nové analýze ČSÚ Vývoj ekonomiky České republiky v 1. pololetí, která vychází z komplexních dat ČSÚ, ČNB, MF a dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…