Český statistický úřad: Očekávaný propad návštěvnosti se potvrdil

07.08.2020 10:57

Ve druhém čtvrtletí 2020 se celkový počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 82,9 % a počet přenocování poklesl o 81,7 %. Propad návštěvnosti v dubnu dosáhl 98,9 %, v květnu 94,1 % a výsledky za červen hovoří o poklesu počtu ubytovaných hostů o 60,8 %.

Český statistický úřad: Očekávaný propad návštěvnosti se potvrdil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí letošního roku 2,6 milionu nocí, což bylo o 81,7 % méně než ve stejném období loňského roku. V absolutním vyjádření došlo k poklesu o 11,5 milionu nocí. Domácí klientela snížila počet přenocování na jednu třetinu (o 66,7 %) a počet přenocování zahraničního hostů se snížil o 96,2 %.

Ve druhém čtvrtletí se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo 988 tisíc hostů, což meziročně představovalo snížení o 82,9 %. Oproti stejnému období loňského roku to byl pokles o 4,8 milionu hostů. Zákaz cestování, uzavření hranic, ale i samotných ubytovacích zařízení znamenal úbytek domácích hostů na úroveň 30,4 % loňského výsledku. Ještě výrazněji se omezení projevila u zahraniční klientely, cizinců se ubytovalo pouze 4,3 % v porovnání se stejným obdobím 2019.

Nejpostiženějším regionem z hlediska propadu návštěvnosti v souvislosti s koronavirovou krizí byla Praha. Pokles počtu ubytovaných v Praze činil 93,6 % a počet přenocování se snížil o 94,9 %. Více než jeden milion nocí chybělo také ubytovatelům v Karlovarském kraji. Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení poklesla plošně ve všech krajích.

Omezení mezinárodního pohybu osob ovlivnilo příjezdový cestovní ruch a dotklo se všech zdrojových zahraničních trhů. U všech sledovaných zemí, kromě Slovenska, došlo k více než 90% poklesu příjezdů i přenocování. Pokles návštěvnosti ze Slovenska byl o 84,1 %. V Česku se ubytovalo např. 50 tisíc Němců, tedy o 91,2 % méně než loni.

Koronavirová krize dopadla také na lázeňská ubytovací zařízení. Lázně byly v dubnu uzavřeny a postupně se otevíraly v průběhu května. Výsledky za celé 2. čtvrtletí hovoří o čtvrtinové návštěvnosti, kterou ale tvořila převážně domácí klientela. V lázních se ubytovalo celkem 57 tisíc hostů, z toho bylo 51 tisíc Čechů. Meziročně se snížil počet rezidentů o 61,5 %, nerezidentů ubylo o 94,1 %.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…