Český statistický úřad: Počet počítačů na školách vzrostl od roku 2019 o polovinu

27.02.2024 13:21 | Tisková zpráva

V roce 2023 bylo v českých školách k dispozici 24 počítačů na 100 žáků. Všechny školy byly připojeny k internetu a školní agenda se zpracovávala z velké části v elektronické podobě. Mnoho škol také provozovalo vlastní bezdrátovou síť či informační systém.

Český statistický úřad: Počet počítačů na školách vzrostl od roku 2019 o polovinu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Možnost přístupu žáků k digitálním technologiím se ve školách v Česku v posledních letech zásadně změnila. V porovnání s rokem 2019, tj. před pandemií onemocnění covid-19 a nuceným přechodem škol na online výuku z domova, vzrostl počet počítačů na školách v Česku o zhruba polovinu, absolutně o 155 tisíc.

Na konci září 2023 tak bylo ve školách dětem a žákům k dispozici 452 tisíc počítačů. Třetina byla nových, tj. maximálně dva roky starých. Šlo především o přenosné počítače, tj. notebooky a tablety. Největší podíl nových zařízení byl v mateřských školách (38 %) a na 2. stupni základních škol (35 %). Naopak nejstarší počítače byly na středních školách.

Nejrychleji rostl počet počítačů v mateřských školách, kde se od roku 2019 téměř zdvojnásobil. Na základních školách jejich počet vzrostl o zhruba dvě třetiny a na středních školách o necelou čtvrtinu. Na meziročních nárůstech se podílely především přenosné počítače. Od roku 2019 se jejich počet na školách v Česku zvyšoval průměrně téměř o 40 tisíc ročně až na 250 tisíc v roce 2023. Počet stolních počítačů zůstával od roku 2018 na úrovni zhruba 200 tisíc.

V přepočtu na 100 žáků na tom v roce 2023 byli nejlépe žáci 2. stupně základních škol, kteří měli k dispozici 46,7 počítačů na 100 žáků. Na 1. stupni základních škol bylo dostupných 36,7 počítače na 100 žáků a na středních školách 28,1 počítače na 100 žáků. Nejméně počítačů na 100 žáků na všech stupních škol bylo k dispozici v Praze. Například na 1. stupni základních škol zde na 100 žáků připadalo 27 počítačů, v Karlovarském kraji pak 50 počítačů. V Karlovarském kraji byl na základních školách největší podíl nových počítačů starých maximálně dva roky.

Stále více škol také využívá uzavřené komunikační a informační portály (tzv. školní intranet) pro komunikaci mezi učiteli a žáky, respektive rodiči. Zatímco v roce 2020 byla školním intranetem dostupným i rodičům vybavena pětina škol, v roce 2023 to bylo již 40 % škol. Na druhém stupni základních škol používalo školní intranet 80 % škol, ve srovnání s rokem 2020 se jednalo o dvojnásobek. I v mateřských školách používalo v roce 2023 intranet již 20 % škol, tedy pětkrát více než v roce 2020. Školní Wi-Fi síť dnes najdeme v 97 % všech základních i středních škol.

Podrobné údaje k tématu jsou dostupné na webu ČSÚ na stránce Informační technologie ve školách (ZDE).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…