Český statistický úřad: Podniková spotřeba zemního plynu loni klesla téměř o pětinu

04.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Spotřeba černého uhlí u jednotek s více než 20 zaměstnanci v roce 2022 v Česku meziročně klesla, zatímco spotřeba hnědého uhlí stoupla. O téměř 12 % vzrostla v případě motorového benzinu, kdežto u nafty se mírně snížila. Nejvýraznější meziroční změnou byl pokles spotřeby zemního plynu.

Český statistický úřad: Podniková spotřeba zemního plynu loni klesla téměř o pětinu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V roce 2022 spotřeba černého uhlí klesla o 10,6 %, ale u hnědého uhlí stoupla o 13,0 %. Spotřeba tak přibližně kopírovala vývoj tuzemské těžby uhlí. Koks byl z 91,9 % spotřebován na výrobu základních kovů, v hutním zpracování kovů a ve slévárenství. Meziročně jeho celková spotřeba poklesla o 8,9 %.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Celková spotřeba motorového benzinu vzrostla v roce 2022 o 11,6 %, naproti tomu u motorové nafty klesla o 1,7 %. V sektoru průmyslu ale spotřeba nafty mírně vzrostla. Zhruba polovinu nafty užívá sektor dopravy.

Spotřeba zemního plynu se loni snížila o 19,6 %. Byl zde patrný vliv geopolitické situace a s tím související růst cen na trzích. Spotřeba se snížila ve všech odvětvích, kde je plyn nejvíce užíván. Největším uživatelem byla odvětví energetika a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, tedy například skla. Celková spotřeba elektrické energie klesla o 0,8 %, přičemž v sektoru služeb se naopak zvýšila.

Publikace Spotřeba paliv a energie (Fuel and Energy Consumption) poskytuje data o spotřebě elektrické energie a nejběžněji používaných paliv v členění podle převažující ekonomické činnosti podniků dle klasifikace CZ-NACE. Prezentuje výsledky zpracování statistického výkazu EP 5-01, který vyplňují statistické jednotky s 20 a více zaměstnanci bez ohledu na převažující ekonomickou činnost. Údaje slouží mimo jiné jako podklad pro vyplňování mezinárodních statistických dotazníků.

Podrobné údaje přináší nově vydaná publikace ČSÚ Spotřeba paliv a energie – 2022 ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…