Český statistický úřad: Pokles stavební produkce zmírnilo inženýrské stavitelství

08.10.2019 11:34

Stavební produkce v srpnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 2,4 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,8 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 1,1 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 3,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 3,1 % bytů více. Dokončeno bylo o 3,3 % bytů více.

Český statistický úřad: Pokles stavební produkce zmírnilo inženýrské stavitelství
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební produkce v srpnu klesla a tento pokles byl zčásti způsoben vyšší srovnávací základnou ze srpna minulého roku. Horší výsledek zaznamenalo pozemní stavitelství, produkce na inženýrských stavbách naopak rostla a zmírnila tak celkový pokles stavebnictví,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Index stavební produkce, stavební povolení a bytová výstavba

Stavební produkce1) v srpnu 2019 byla reálně meziměsíčně nižší o 2,8 %. Meziročně klesla o 2,4 % a tento pokles byl zčásti ovlivněn vyšší srovnávací základnou ze srpna minulého roku. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 3,8 % (příspěvek -2,7 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 1,1 % (příspěvek +0,3 p. b.). Bez očištění byla produkce meziročně nižší o 3,7 % (srpen 2019 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2) ve stavebnictví se v srpnu 2019 meziročně zvýšil o 0,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2019 meziročně vzrostla o 5,2 %.

Index stavební produkce (meziroční indexy)

Stavební úřady v srpnu 2019 vydaly 7 356 stavebních povolení, meziročně o 1,1 % více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 35,0 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 3,3 %.

Počet zahájených bytů v srpnu 2019 meziročně vzrostl o 3,1 % a dosáhl hodnoty 3 294 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 3,3 %, v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 1,2 %.

Index stavební produkce (bazické indexy)

Počet dokončených bytů v srpnu 2019 meziročně vzrostl o 3,3 % a činil 3 013 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 0,3 %, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů o 8,1 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci 2019 v EU28 meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,7 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,3 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 2,5 %. Údaje za srpen 2019 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 17. 10. 2019.

Index stavební produkce – mezinárodní srovnání

Poznámky:
1) Meziroční vývoj stavební produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti ve stavebnictví se vztahují k celé populaci podniků s převažující stavební činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců ve stavebnictví nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…