Český statistický úřad: Pokles výroby masa v prvním čtvrtletí pokračoval

14.05.2023 22:08 | Tisková zpráva

V 1. čtvrtletí došlo k dalšímu snížení výroby masa, meziročně o 2,8 %. K největšímu poklesu došlo u vepřového (-4,9 %), drůbežího se vyrobilo méně o 1,4 %. Výroba hovězího se téměř nezměnila (+0,1 %). Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat meziročně rostly, tempo jejich růstu však zpomalilo.

Český statistický úřad: Pokles výroby masa v prvním čtvrtletí pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Výroba masa od začátku roku 2022 stále klesá. V 1. čtvrtletí letošního roku nejvíce poklesla výroba vepřového masa mimo jiné i v důsledku nižších stavů prasat ve výkrmu na počátku čtvrtletí,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

tabulka

Výroba masa a nákup mléka

V 1. čtvrtletí se vyrobilo 17 446 tun hovězího masa, meziročně téměř beze změny (+0,1 %). Bylo poraženo celkem 56,2 tis. ks skotu, tj o 0,3 % více. Porážky býků se však snížily o 3,4 %, na rozdíl od porážek krav, které se zvedly o 2,9 %. Vepřového masa se vyrobilo 50 138 tun (-4,9 %). Porážky prasat se meziročně snížily na 541,2 tis. ks (-3,2 %), snížila se také průměrná porážková hmotnost prasat, a to o 2,5 kg. Drůbežího masa bylo vyrobeno 40 931 tun (-1,4 %). Od tuzemských producentů bylo v 1. čtvrtletí nakoupeno 781 658 tis. litrů mléka (+1,4 %).

graf

Ceny zemědělských výrobců

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu byly meziročně vyšší o 16,2 %. Chovatelé dostali v průměru 58,14 Kč/kg v živém nebo 105,82 Kč/kg v jatečné hmotnosti, tj o 0,52 Kč více než v předcházejícím čtvrtletí.

Ceny jatečných prasat se vzhledem k velmi nízké srovnávací základně meziročně zvedly o 51,3 %. Průměrná cena dosáhla 38,70 Kč za kg živé hmotnosti nebo 50,31 Kč za kg jatečné hmotnosti, tj. o 1,32 Kč za kg v mase více než ve 4. čtvrtletí loňského roku.

Také ceny jatečných kuřat se meziročně navýšily (+29,3 %). Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 30,60 Kč za kg v živém, což je o 0,43 Kč než v posledním čtvrtletí 2022.

graf

Ceny zemědělských výrobců mléka se meziročně zvedly o 31,6 %. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 13,17 Kč, tj. o 0,53 Kč/litr více než ve čtvrtletí předcházejícím.

„Tempo růstu cen zemědělských výrobců jatečných zvířat a mléka postupně zpomaluje. V porovnání s předcházejícím čtvrtletím se průměrné ceny mléka, jatečných prasat a kuřat navýšily už jen mírně. Ceny jatečných býků byly vyšší dokonce jen nepatrně,“ okomentovala cenový vývoj Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

graf

Detailnější informace o výrobě masa v 1. čtvrtletí 2023 naleznete v doplňující informaci k RI Živočišná výroba ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…