Český statistický úřad: Problémy ve výrobě aut snížily celkový výkon průmyslu

08.11.2021 10:06 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v září reálně meziročně klesla o 4,0 %. Meziměsíčně byla nižší o 3,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 1,2 %.

Český statistický úřad: Problémy ve výrobě aut snížily celkový výkon průmyslu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce1 v září 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 3,3 %. Meziročně klesla o 4,0 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -7,0 procentního bodu, pokles o 33,5 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek -0,4 p. b., pokles o 21,6 %) a výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 4,7 %). Průmyslová produkce nejvíce vzrostla v odvětvích výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,8 p. b., růst o 9,9 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,62 p. b., růst o 6,2 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek +0,60 p. b., růst o 32,8 %).

„Do zářijových výsledků se promítlo zejména omezení výroby aut a jejich dílů. To ovlivnilo i výsledky za celé 3. čtvrtletí, kdy růst průmyslové produkce zpomalil a meziročně se zvýšil pouze o 0,2 procenta. To však nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

tabulka

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v září 2021 meziročně klesly o 0,7 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 4,6 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,2 %.

Hodnota nových zakázek1 v září 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 1,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 3,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,5 %. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -9,6 p. b., pokles o 23,2 %) a výroba oděvů (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 10,4 %). Nové zakázky vzrostly v odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +1,7 p. b., růst o 14,4 %), výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +1,5 p. b., růst o 35,0 %) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +1,5 p. b., růst o 28,5 %).

tabulka

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu byl v září 2021 na stejné úrovni jako v září 2020. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v září 2021 meziročně vzrostla o 4,2 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v srpnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 5,3 %. „Srpnové výsledky českého průmyslu nedopadly v celoevropském kontextu nejlépe. Česko spolu s Portugalskem a Maltou byly jediné tři země s meziročním poklesem. Produkce průmyslu v Itálii, Maďarsku a na Slovensku sice vzrostla, ale jen velmi mírně,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu. Největší meziroční růst zaznamenala Belgie a Irsko; německý průmysl vzrostl o 1,9 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za září 2021 dne 12. 11. 2021.

graf

Průmysl ve 3. čtvrtletí 2021

Průmyslová produkce1 ve 3. čtvrtletí 2021 po vyloučení sezónních vlivů byla v porovnání s 2. čtvrtletím 2021 nižší o 1,7 %. Meziročně vzrostla o 0,2 %.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 byly ve 3. čtvrtletí 2021 meziročně vyšší o 5,2 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 2,8 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 8,6 %.

graf

Hodnota nových zakázek1 ve 3. čtvrtletí 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 6,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,6 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,7 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu se ve 3. čtvrtletí 2021 meziročně snížil o 0,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda2 těchto zaměstnanců ve 3. čtvrtletí 2021 meziročně vzrostla o 5,4 %.

graf

Poznámky:
1)Meziroční vývoj všech ukazatelů, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů. Září 2021 mělo stejný počet pracovních dnů jako září 2020.

2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…