Český statistický úřad: Průmyslová produkce klesla v září meziročně o pět procent

08.11.2023 11:17 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v září meziročně reálně klesla o 5,0 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,2 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce klesla v září meziročně o pět procent
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v září 2023 byla reálně meziměsíčně nižší o 1,8 %. Meziročně klesla o 5,0 %.

„K pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. S poklesem produkce se ale potýká průmysl napříč všemi odvětvími,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Výsledek v energetice ovlivnily plánované odstávky v elektrárnách a také mimořádně teplé počasí. Snížená poptávka ze stavebnictví nadále ovlivňovala produkci stavebních hmot nebo plastových výrobků pro stavebnictví. Meziročně se produkce zvýšila pouze ve farmaceutickém průmyslu, v nápojovém a oděvním průmyslu a velmi mírně v ostatním zpracovatelském průmyslu.

tabulka

tabulka

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v září 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 5,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 1,5 %, tuzemské nové zakázky klesly o 12,2 %.

„V září opět klesla hodnota nových průmyslových zakázek a podobně jako u produkce se pokles týkal většiny sledovaných odvětví. Nejvyšší pokles zaznamenala odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů, výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství a také výroba strojů a zařízení,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Nové zakázky přibyly pouze ve farmaceutickém a oděvním průmyslu, velmi mírný růst zaznamenala výroba motorových vozidel. Meziměsíčně se hodnota nových zakázek zvýšila o 3,4 %.

graf

graf

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září 2023 meziročně snížil o 2,2 % a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 7,2 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v srpnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 4,4 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 27,3 %) a Slovinsko (o 12,3 %). Český průmysl klesl o 1,7 %, výkon německého průmyslu se snížil o 2,3 %. Naopak nejvíce vzrostl slovenský průmysl (o 4,7 %) a dánský průmysl (o 3,5 %).

graf

graf

***

Detailnější informace o vývoji průmyslové produkce v 1. až 3. čtvrtletí 2023 naleznete v doplňující informaci k RI Průmysl (ZDE).

graf

Poznámky:
Září 2023 mělo o jeden pracovní den méně než září 2022.

Meziroční vývoj všech ukazatelů je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
Metodika ZDE
Navazující výstupy: časové řady ve Veřejné databázi, kapitola Průmysl (ZDE)
mezinárodní srovnání v zemích EU: Eurostat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …