Český statistický úřad: Růst prodeje nepotravinářského zboží

05.08.2020 10:53

„Maloobchodní tržby letos v červnu zůstaly na stejné úrovni jako v předchozím roce. Tržby za pohonné hmoty a za potraviny meziročně klesly, naopak tržby za prodej nepotravinářského zboží se zvýšily téměř o 5 %. Vyšší tržby zaznamenaly prodejny s potřebami pro domácnost i prodejny s kulturními a sportovními potřebami, nejvyšší tempo si však dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Český statistický úřad: Růst prodeje nepotravinářského zboží
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červnu snížily reálně o 2,0 %, bez očištění stagnovaly. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,2 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červnu reálně o 0,2 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 7,6 %, naopak za potraviny klesly o 0,3 % a za nepotravinářské zboží o 0,7 %.

tabulka

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy snížily o 2,0 %, v tom za pohonné hmoty klesly o 10,8 % a za potraviny o 3,8 %, naopak za nepotravinářské zboží vzrostly o 1,4 %. V červnu 2020 bylo o dva pracovní dny více než v červnu 2019.

Bez očištění maloobchodní tržby meziročně stagnovaly. Pokles prodeje pohonných hmot (o 8,4 %) a potravin (o 3,3 %) byl kompenzován růstem prodeje nepotravinářského zboží (o 4,7 %).

tabulka

Nejvyšší růst tržeb zaznamenal prodej přes internet a zásilkovou službu2) (o 27,8 %). Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím se zvýšily tržby za výrobky pro domácnost (o 9,9 %), za počítačové a komunikační zařízení (o 6,1 %), za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 4,3 %) a za farmaceutické a zdravotnické zboží (o 2,3 %). Naopak tržby klesly v prodejnách s oděvy a obuví (o 16,4 %). Tržby za prodej potravin se snížily ve specializovaných prodejnách o 2,4 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 3,4 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 100,5 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, oděvů a obuvi, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, výrobků pro domácnost a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak klesly ceny počítačového a komunikačního zařízení a pohonných hmot.

tabulka

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) vzrostly reálně meziměsíčně o 8,7 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 17,3 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 11,8 %, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 5,2 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 13,5 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Za celé 2. čtvrtletí 2020 se v maloobchodě kromě motorových vozidel1) tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně snížily o 4,0 %, bez očištění o 4,1 %. Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží klesly meziročně o 1,3 %, za potraviny o 3,5 % a za pohonné hmoty o 17,3 %. Za prodej a opravy motorových vozidel3) se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně snížily o 30,3 %, bez očištění o 30,2 %. Neočištěné tržby za opravy motorových vozidel klesly meziročně o 22,9 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se snížily o 32,0 %.

graf

Upozorňujeme, že vzhledem k výjimečným opatřením v maloobchodě v souvislosti s onemocněním Covid-19 může dojít k vyšší revizi dříve publikovaných dat. Možnost revize je dána faktem, že část dat, která je běžně modelovaná na základě daňových přiznání k DPH z předchozích období, musela být odhadnuta.

Velice děkujeme všem podnikům, které nám data i v současné nelehké situaci poskytly, a umožnily tak ČSÚ zpracovat výsledky.

graf

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc květen 2020 byla revidována, za červen 2020 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2020 budou publikovány v březnu 2021.
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…