Český statistický úřad: Spotřeba domácností mezičtvrtletně stoupla o 3,4 procenta

08.01.2022 16:51 | Tisková zpráva

Míra úspor u domácností ve třetím čtvrtletí poklesla na 15,9 %. Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností ve třetím čtvrtletí roku 2021 reálně meziročně vzrostl o 2,5 % a reálná spotřeba na obyvatele se zvýšila o 5,4 %.

Český statistický úřad: Spotřeba domácností mezičtvrtletně stoupla o 3,4 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Spotřeba domácností na obyvatele rostla již třetí čtvrtletí v řadě a v posledně sledovaném období vzrostla mezičtvrtletně o 3,4 %. Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností i kvůli rostoucí inflaci poklesl o dvě desetiny procenta. Pokračoval tak pokles míry úspor domácností na předkrizové hodnoty,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně klesl o 0,2 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně zvýšila o 3,4 % a míra úspor poklesla o 5,2 procentního bodu.

tabulka

tabulka

Nefinanční podniky: míra zisku i investic klesla

Míra zisku v 3. čtvrtletí byla 45,1 %, což je o 1,0 procentního bodu (p. b.) méně než v předchozím čtvrtletí a o 1,2 p. b.1 méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 10,1 %1, což je do značné míry ovlivněno nízkou srovnávací základnou (3. čtvrtletí 2020).

Míra investic proti předchozímu čtvrtletí klesla o 0,7 p. b. a dosáhla 25,7 %. Meziročně klesla o 2,0 p. b.1).

tabulka

tabulka

Domácnosti: míra úspor poklesla

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele klesl v 3. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 %, meziročně vzrostl o 2,5 %1. Reálná spotřeba domácností na obyvatele mezičtvrtletně stoupla o 3,4 %. Meziročně se zvýšila o 5,4 %1.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 3. čtvrtletí hodnoty 38 637 Kč1) a oproti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostl o 0,7 %, meziročně o 1,8 %1.

Míra úspor dosáhla 15,9 %. Mezičtvrtletně tak byla míra úspor domácností nižší o 5,2 p. b., meziročně poklesla o 2,8 p. b.1. Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,3 p. b. a dosáhla 9,8 %.

graf

Zpřesnění odhadu HDP

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 3. čtvrtletí 2021 mezičtvrtletně stoupl o 1,6 % a meziročně o 3,3 %. Časové řady o tvorbě a užití HDP naleznete na webových stránkách ZDE.

graf

Poznámky:
1) Sezónně neočištěný údaj
Všechny termíny jsou v pojetí národního účetnictví a vysvětlivky pojmů označených tučnou kurzívou naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…