Český statistický úřad: Statistický geoportál získal prestižní světové ocenění

02.08.2023 13:21 | Tisková zpráva

Český statistický úřad získal za projekt Statistický geoportál cenu Special Achievements in GIS (SAG). Tu každoročně uděluje společnost Esri za významné a inspirativní počiny v oblasti využívání a implementace technologií geografických informačních systémů (GIS).

Český statistický úřad: Statistický geoportál získal prestižní světové ocenění
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Jedná se o prestižní ocenění s celosvětovým ohlasem a publicitou. V případě Statistického geoportálu hodnotitelé vyzdvihli zejména jeho celkovou koncepci, inovativní přístup, technické řešení, design a nabídku výstupů a služeb. Za Českou republiku ocenění v minulosti získal například Institut plánování a rozvoje Hl. města Prahy či Hasičský záchranný sbor.

„Český statistický úřad usiluje o zvyšování kvality služeb nabízených veřejnosti dlouhodobě. Zisk prestižního ocenění za nový Statistický geoportál ukazuje, že jdeme správným směrem a že jsme vnímáni jako užitečná a profesionální instituce i na mezinárodním poli,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Statistický geoportál (ZDE) nabízí uživatelům zcela nový způsob vizualizace statistických výstupů. Jedná se o několik koncových aplikací umožňujících zobrazení vybraných statistických ukazatelů či témat za určité území ve formě přehledných interaktivních map. Veškeré produkty a služby Geoportálu jsou poskytovány všem uživatelům bezplatně jako veřejná služba.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Kompletní vývoj a dodávku uživatelských mapových aplikací a geoprostorových služeb včetně potřebné technické infrastruktury měl na starosti externí dodavatel. Český statistický úřad poté zajistil kompletní naplnění uživatelských aplikací statistickými a prostorovými daty a konfiguraci výsledné vizuální a tematické podoby mapového obsahu. Za ČSÚ se přípravě, testování, či implementaci v různé fázi a intenzitě věnovalo okolo 30 osob. Práce byly zahájeny v březnu 2022 a vývoj a naplnění Statistického geoportálu trvaly zhruba jeden rok. Cena za realizaci činila 8 347 tis. Kč bez DPH a byla plně hrazena z rozpočtu Sčítání 2021.

Nejrozsáhlejší aplikací je Statistický atlas (ZDE), který zobrazuje data ze Sčítání 2021 o obyvatelstvu, domech a bytech za statistické a administrativní územní jednotky, včetně čtvercových sítí, v podobě tematických map. Aplikace Dojížďka (ZDE) pak zobrazuje směr a intenzitu dojížďkových a vyjížďkových proudů obyvatel a jejich rozdíly mezi vybranými administrativními jednotkami. Unikátní novinkou jsou Statistické georeporty (ZDE), poskytující statistické přehledy za uživatelem vymezené území nezávisle na běžném administrativním členění Česka. Pro užší okruh smluvních uživatelů požadujících přesnější údaje ve větším územním detailu je pak určena služba Georeporty API (ZDE). Geoportál bude postupně rozšiřován o další tematické okruhy a formy prezentace statisticko-geografického obsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…