Český statistický úřad: Stavební produkce v srpnu meziročně stagnovala

11.10.2023 16:08 | Tisková zpráva

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 0,2 %, meziměsíčně byla vyšší o 2,0 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 31,0 %. Meziročně bylo zahájeno o 23,1 % bytů méně, dokončeno bylo o 21,8 % bytů méně.

Český statistický úřad: Stavební produkce v srpnu meziročně stagnovala
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Stavební produkce byla meziměsíčně vyšší o 2,0 %. Meziročně klesla o 0,2 %. „V srpnu stavební výroba meziročně stagnovala. Lépe se dařilo pozemnímu stavitelství, jehož produkce se zvýšila o 0,6 %. Inženýrské stavitelství meziročně kleslo o 2,0 %,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební úřady vydaly 6 801 stavebních povolení, meziročně o 8,4 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 50,1 mld. Kč a meziročně vzrostla o 31,0 %. „V srpnu rostla orientační hodnota vydaných stavebních povolení téměř o třetinu, což bylo ovlivněno povolením devíti staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota rostla pouze o 2 %,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

tabulka

graf

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 23,1 % a dosáhl hodnoty 3 102 bytů. Počet dokončených bytů meziročně klesl o 21,8 % a činil 2 792 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 0,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 9,7 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci 2023 v EU27 meziročně vzrostla o 0,9 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 0,6 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 2,8 %. Údaje za srpen 2023 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 18. 10. 2023.

graf

graf

Poznámky:
Meziroční vývoj stavební produkce je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Metodika ZDE
Navazující výstupy ZDE a ZDE
Mezinárodní srovnání v zemích EU: Eurostat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…