Český statistický úřad: Stavební produkce v září meziročně vzrostla

09.11.2023 13:21 | Tisková zpráva

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 1,7 %, meziměsíčně byla nižší o 0,2 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,2 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 11,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 24,6 % bytů více, dokončeno bylo o 25,9 % bytů méně.

Český statistický úřad: Stavební produkce v září meziročně vzrostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Stavební produkce byla meziměsíčně nižší o 0,2 %. Meziročně vzrostla o 1,7 %. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 2,2 % a inženýrské stavitelství meziročně vzrostlo o 0,5 %.

Stavební úřady vydaly 6 095 stavebních povolení, meziročně o 10,2 % méně. „Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 46 mld. Kč a meziročně rostla o 11,2 %. Tento růst se odehrával na nové výstavbě i změnách dokončených staveb. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu korun a zohlednili cenový vývoj, dostaneme meziroční růst o 2,5 %,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

tabulka

tabulka

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,6 % a dosáhl hodnoty 3 127 bytů. „Meziroční růst počtu zahájených bytů zčásti ovlivnila nízká srovnávací základna – loňské září přineslo nejnižší číslo v roce 2022. Za letošním růstem stojí především bytové domy v Praze a Středočeském kraji. Rodinné domy pokračovaly v propadu, který trvá již déle než rok,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Dokončeno bylo 2 340 bytů, meziročně o 25,9 % méně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 1,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,6 %.

graf

graf

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2023 v EU27 meziročně vzrostla o 0,2 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,6 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,8 %. Údaje za září 2023 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 20. 11. 2023.

Detailnější informace o vývoji ve stavebnictví naleznete v doplňující informaci k RI stavebnictví ZDE.

graf

Poznámky:
Meziroční vývoj stavební produkce je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Metodika ZDE
Navazující výstupy ZDE
Mezinárodní srovnání v zemích EU - Eurostat ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…