Český statistický úřad: Úbytek narozených v prvním pololetí roku 2023 pokračoval

16.09.2023 11:27 | Tisková zpráva

Počet obyvatel České republiky během ledna až června letošního roku dále rostl. Celkem se zvýšil o 46,0 tisíce na 10,87 milionu k 30. červnu.

Český statistický úřad: Úbytek narozených v prvním pololetí roku 2023 pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Veškerý přírůstek zajistilo kladné saldo zahraniční migrace, které dosáhlo 57,5 tisíce, zatímco přirozenou měnou obyvatel Česka o 11,5 tisíce ubylo. Meziročně nižší byl jak počet živě narozených dětí, tak počet zemřelých obyvatel, sňatků a rozvodů.

Podle bilance ČSÚ patřilo k 30. červnu 2023 do populace České republiky 10,87 milionu osob, včetně těch s platnou udělenou dočasnou ochranou v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ze zahraničí do ČR se během ledna až června přistěhovalo 79,8 tisíce osob, naopak z Česka se odstěhovalo 22,3 tisíce osob. Saldo zahraničního stěhování bylo meziročně výrazně nižší díky vysokým ziskům v loňském roce (příchod uprchlíků z Ukrajiny), ve srovnání s předchozími lety ale zůstalo vyšší. V obou proudech zahraniční migrace nadále dominovali občané Ukrajiny. Přirozenou měnou obyvatel Česka o 11,5 tisíce ubylo, což byla ztráta o 2,3 tisíce osob větší než v 1. pololetí roku 2022.

graf

„Meziroční pokles narozených, který započal v lednu 2022, nadále trvá. Letos se od ledna do června podle předběžných dat živě narodilo celkem 45,2 tisíce obyvatel Česka, což je počet meziročně nižší o 5 700, resp. o 11 %. Nejvíce přitom ubylo dětí narozených ženám ve věku 28 až 31 let,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Mimo manželství se živě narodilo 47,7 % dětí, mírně méně než o rok dříve. Jedna desetina narozených měla matku s cizím státním občanstvím, z toho ze dvou pětin šlo o občanku Ukrajiny a z jedné čtvrtiny o Slovenku.

tabulka

Během prvního pololetí letošního roku zemřelo 56,7 tisíce obyvatel Česka, o 3,4 tisíce méně než ve stejném období o rok dříve. Do manželství vstoupilo 19,1 tisíce párů snoubenců, meziročně o 3,0 tisíce méně. Počet rozvodů se meziročně snížil o 0,5 tisíce na 9,9 tisíce.

graf

graf

graaf

Poznámky:
Veškeré údaje se týkají občanů České republiky a cizinců s trvalým pobytem v České republice, občanů třetích zemí s přechodným pobytem na území České republiky na základě dlouhodobého víza (nad 90 dnů) nebo povolení k dlouhodobému pobytu, občanů zemí EU, Norska, Švýcarska, Islandu, Lichtenštejnska a jejich rodinných příslušníků s hlášeným přechodným pobytem na území České republiky a cizinců s platným azylem v České republice.
Od roku 2022 jsou do obyvatelstva zahrnovány osoby s udělenou dočasnou ochranou v České republice s obvyklým pobytem v ČR.
Údaje zohledňují rovněž události (sňatky, narození a úmrtí) českých občanů s trvalým pobytem na území ČR, které nastaly v cizině a byly zaregistrovány zvláštní matrikou v Brně.
Veškeré údaje za rok 2023 jsou předběžné.

graf

graf

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…