Český statistický úřad: V Česku klesá i dlouhodobá nezaměstnanost

02.05.2018 12:31

Třetina členských zemí Evropské unie překračuje 75% hranici zaměstnanosti. Unijní nezaměstnanost meziročně klesá. Snižuje se i dlouhodobá nezaměstnanost. Ukazuje to aktuální mezinárodní srovnání.

Český statistický úřad: V Česku klesá i dlouhodobá nezaměstnanost
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vysokou míru zaměstnanosti si i v posledním čtvrtletí roku 2017 udržovaly severské státy včetně baltských zemí, některé země západní Evropy a Česká republika. „Žebříčku zaměstnanosti konkrétně vévodily Švédsko, Estonsko, Německo, Česko a Spojené království. Největší meziroční nárůst míry zaměstnanosti vykázalo Bulharsko a Slovinsko. Nejnižší míra zaměstnanosti je stále v Řecku, kde je zaměstnána méně než polovina žen,“ srovnává Ilona Mendlová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Ve všech zemích EU je míra zaměstnanosti mužů vyšší než u žen. Nejvyšší zaměstnanost mužů byla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v České republice. Nejvyšší míru zaměstnanosti žen mělo Švédsko.

Míra nezaměstnanosti meziročně klesla ve všech členských zemích EU. Nejnižší byla v Česku. Na druhé místo se zařadilo Německo. Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti mají převážně státy jižní Evropy.

„Podíl dlouhodobě nezaměstnaných, kteří nemají práci déle než jeden rok, na celkové nezaměstnanosti byl v rámci EU 44,5 %. Ve většině zemí se meziročně snížil. V tuzemsku klesl o 7,8 procentního bodu na 31,4 %. Největší pokles zaznamenalo Chorvatsko. Dlouhodobá nezaměstnanost je problémem zejména v Řecku, na Slovensku či v Itálii,“ upřesňuje předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Detaily o postavení českého trhu práce v rámci EU analyzujeme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.