Český statistický úřad: V červnu byla míra nezaměstnanosti na 2,9 %

31.07.2021 10:39

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v červnu 73,7 % a oproti červnu 2020 se snížila o 0,4 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 80,9 %, míra zaměstnanosti žen 66,2 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 44,5 %, ve věku 30–49 let 86,9 % a ve skupině osob 50–64letých 76,5 %.

Český statistický úřad: V červnu byla míra nezaměstnanosti na 2,9 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v červnu letošního roku 2,9 % a meziročně se zvýšila o 0,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 2,4 %, míra nezaměstnanosti žen 3,6 %.

Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 75,9 % a proti červnu 2020 se snížila o 0,4 procentního bodu. Po sezónním očištění míra ekonomické aktivity mužů (82,9 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 14,2 procentního bodu.

„I po skončení koronavirové krize a přes drobné zlepšování stavu vidíme výrazně horší ukazatele v případě nezaměstnanosti žen. Její nárůst je ve srovnání se začátkem roku 2020 násobně vyšší než u mužů. Stojí za tím i skutečnost, že ženy více pracovaly v odvětvích služeb postižených protiinfekčními opatřeními,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Eurostat v rámci své tiskové zprávy uveřejní metodicky shodnou měsíční míru nezaměstnanosti, ale za věkovou skupinu 15–74 let. Obecná míra nezaměstnanosti v červnu 2021 u 15–74letých v České republice činila 2,8 %, přičemž údaje vycházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za daný měsíc.

Přílohové tabulky 1 a 2 obsahují konzistentní časové řady základních ukazatelů trhu práce a počty zaměstnaných a nezaměstnaných osob od roku 1993. Přidána je tabulka 3 s průměrnými počty skutečně odpracovaných hodin v třídění na zaměstnance a sebezaměstnané. Tato speciální tabulka není očištěná od sezónních vlivů - údaje se dají srovnávat (s vědomím různého počtu pracovních dní) jen meziročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…